• Nabeel Rajab (i mitten) deltar i en oppositionell demonstration i Bahrains huvudstad Manama den 13 februari 2012.
Fria Tidningen

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

I skuggan av våldsamheterna i Syrien och Egypten pågår ett uppror i Bahrain. Nästan dagligen ger sig folk i det lilla kungadömet ut på gatorna för att kräva regimens avgång.

Senast på torsdagskvällen deltog ett par tusen personer i en demonstration i huvudstaden Manama. Polisen ska ha svarat med skottsalvor, tårgas och chockgranater. Kvällen innan, på onsdagen, genomfördes en nattlig demonstration i Ma’amer nära hamnstaden Sitra till stöd för de 14 politiska fångar som hungerstrejkar. Bland dessa finns den svenske medborgaren Mohammed Habib Miqdad, som dömdes till livstids fängelse förra året. Enligt den kände aktivisten Zainab Alkhawaja dog två personer under protesterna i Ma’amer i en tårgasattack.

Inför årsdagen av revoltens början den 14 februari väntas upptrappade protester. Regimen förbereder sig genom att rusta upp polisen och höja straffet för angrepp på polismakten till 15 års fängelse.

Bahrains center för mänskliga rättigheter, BCHR, jobbar med att väcka uppmärksamhet kring och dokumentera regimens övergrepp. Dess ordförande Nabeel Rajab säger till Fria tidningen att det är en stor besvikelse att omvärlden är så tyst.

– Det är ett besvärande fall för västmakterna och USA, särskilt när man ser hur högt de pratar om Libyen och Syrien samtidigt som de är väldigt blyga i kritiken mot Bahrain, säger Nabeel Rajab, som även är rådgivare åt ansedda Human rights watch, HRW.

– Jag tror att det beror på dels det ömsesidiga intresset mellan Gulfstaterna, men framför allt att ingen västmakt vill reta upp Bahrains allierade i Saudiarabien på grund av dess strategiska läge och oljetillgångar. Det är upprörande att se omvärlden hålla tyst när vi förväntar oss ett starkt stöd för vår kamp för demokrati.

Istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Det amerikanska magasinet Foreign policy kunde i förra veckan avslöja att Obama-administrationen i all tysthet fortsatt sälja vapen till Bahrain, trots motstånd från den amerikanska kongressen. Samtidigt valdes Bahrain till en av fem vicepresidenter för FN-organet Unescos utbildningsråd IBE, något som slogs upp stort i statliga och regimvänliga medier i Bahrain.

Vid årsskiftet övertog också Bahrains huvudstad Manama rollen som arabisk kulturhuvudstad, en årlig utmärkelse som Arabförbundet i samarbete med Unesco står bakom. Utnämningen i Unescos utbildningsråd kritiseras hårt av BCHR, som dokumenterat övergrepp mot studenter och lärare under det gångna året.

– Många akademiker torterades, fängslades och avskedades från jobbet för att ha deltagit i pro-demokratiaktiviteter, berättar Nabeel Rajab.

– Tusentals personer, inte mindre än fem procent av arbetskraften, blev antingen sparkade eller avstängda från jobbet. Vi har åtminstone 2–3 fängslade per 1 000 personer i Bahrain sedan de senaste månaderna. Inte någonstans har vi sett ett så kraftigt och blodigt nedslag från regimens sida, men det är verkligheten i Bahrain.

BCHR rapporterar att mer än 500 studenter stängts av och att sex har dömts till 15 års fängelse. 20 professorer har sparkats för att ha deltagit i protester och flera av dem väntar på dom. Flera skolor har utsatts för polisräder där personer gripits under våldsamma former – studenter och lärare ska till och med ha torterats på skolområden. Lärarfacket har upplösts och dess ordförande dömts till 10 års fängelse i en militärrättegång.

Nabeel Rajab är väldigt upprörd över att Unesco har valt att utnämna Bahrain i detta läge.

– Unesco väljer att belöna Bahrain vid en tidpunkt då Bahrain fängslar, torterar och dödar journalister, nätaktivister, författare, konstnärer, människorättskämpar, politiker och jurister. Det är väldigt upprörande för hela människorättssamfundet i regionen.

BCHR kräver istället att Bahrain utesluts från Unesco tills regimen upphör med förtrycket inom utbildningsväsendet. Nabeel Rajab vill också se en bojkott av Bahrain, bland annat i idrottsliga sammanhang.

– Vi efterfrågar en internationell bojkott av idrotts- och kulturevenemang samt ekonomisk bojkott tills Bahrain respekterar internationella människorättsnormer.

Sverige, som alldeles nyligen spelade en vänskapsmatch i fotboll mot Bahrain, har ett särskilt ansvar att agera, menar Nabeel Rajab.

– Länder som Danmark och Sverige bör spela en större roll än övriga Europa, särskilt som ni har fängslade medborgare som utsatts för tortyr. Vi förväntar oss att de vidtar tuffare åtgärder och leder den europeiska gruppen, säger åt dem att upphöra med de dubbla måttstockarna. Mänskliga rättigheter är mänskliga rättigheter, demokrati är demokrati, oavsett om det är i Syrien eller Bahrain.

 

Bahrain

  • Örike, hälften så stort som Öland, i persiska viken.
  • Cirka 1,2 miljoner invånare, varav nästan hälften är icke-medborgare som är gästarbetare.
  • Sunni-dominerad konstitutionell monarki med parlament och regering. I praktiken styr dock kung Hamad bin Isa Al Khalifa och hans släkt. Tortyr, politiska fängelsedomar och censur har genom åren rapporterats av grupper som Amnesty International.
  • Shiiter utgör över 70 procent av befolkningen. Diskriminering och begränsad religionsfrihet drabbar dem.

 

Upproret 2011

  • 14 februari: Tiotusentals ockuperar pärlrondellen i huvudstaden Manama med krav på reformer, inspirerade av den arabiska våren.
  • I mars stormas tältlägret, tårgas och gummikulor skjuts, tält bränns ner. Den 14 mars går militär från gulfländerna in för att skydda den allierade kungafamiljen. Undantagstillstånd införs, proteströrelsen krossas med 26 dödade till följd enligt BCHR.
  • Med sommaren återvänder gatuprotesterna, nu med krav på monarkins avgång. På hösten och vintern pågår dagliga protester och återkommande massprotester.
  • 2012: Dödssiffran har i skrivande stund nått 63 personer totalt sedan upproret började, varav 3 polismän. I samband med upprorets årsdag den 14 februari väntas omfattande protester blossa upp.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu