Europeiska företag anklagas för övervakning | Fria.Nu
Fria Tidningen

Europeiska företag anklagas för övervakning

Pressfrihets- och människorättsorganisationer anmäler två övervakningsbolag för delaktighet i brott mot mänskliga rättigheter i Bahrain.

Tyska Trovicor och brittiska Gamma International anklagas för att ha tillhandahållit utrustning som kan användas för att ta sig in på människors datorer, läsa deras mail och till och med spionera på dem via deras webbkameror. Nu anmäls de för brott mot samarbetsorganet OECD:s riktlinjer. Riktlinjerna är inte juridiskt bindande men en varning kan utfärdas om utredningen visar att de brutits.

– Om utredningen kommer fram till att Gamma och Trovicor har brutit mot OECD-riktlinjerna är det ett viktigt erkännande från en oberoende instans att medskyldighet till människorättsbrott har ägt rum, säger Emma Draper på brittiska Privacy International.

Företagen förnekar att de sålt övervakningsverktygen till Bahrain. Men affärstidningen Bloomberg kunde i förra året med hjälp av nätexperter slå fast att övervakningsverktygen hade använts mot bahrainska aktivister som fått mail med suspekta filer skickade till sig. Information på datorerna skickades sedan vidare till en server i Bahrain. Organisationerna bakom anmälan efterlyser europeiska restriktioner på exporten av liknande övervakningsmateriel.

– Vi tycker att regeringar i Europa borde underställa övervakningstekniken samma exportkontroll som export av vapen med dubbla användningsområden, säger Emma Draper. Det skulle förhoppningsvis hindra tekniken från att hamna i de allra värsta regimernas händer, som Syrien och Iran.

Europaparlamentet efterlyste så sent som den 17:e januari liknande exportrestriktioner.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Fria Tidningen

Mord på vänsterledare skakar Tunisien

Onsdagens mord på Chokry Belaid väcker oro för upptrappat våld i Tunisien. Samtidigt ökar pressen på den islamistdominerade regeringen, som också plågas av interna motsättningar.

Fria Tidningen

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

Fria Tidningen

Jemens opposition splittrad över nationellt råd

I förra veckan bildade delar av Jemens opposition ett nationellt råd för att ena regimens motståndare och staka ut vägen för en demokratisk övergång. Regimen tog det som ”en krigsförklaring”. Men redan nu syns sprickor i rådet.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu