EU överväger bistånd till Israels militärindustri | Fria.Nu
Fria Tidningen

EU överväger bistånd till Israels militärindustri

En ledande tillverkare av stridsflygplan som användes under Israels angrepp på Gaza förra vintern kan få forskningsstöd från den Europeiska unionen.

De israeliska attackerna mot Gaza i december 2008 och januari 2009 gav dess flygvapen ett tillfälle att experimentera med den senaste generationen av pilotlösa drönare, som Heron. Människorättsgrupper har beräknat att Heron och andra drönare användes för att döda minst 87 civila under det tre veckor långa kriget mot Gaza. Trots det har EU-tjänstemän preliminärt godkänt nytt finansiellt stöd till Herons tillverkare, Israel Aerospace Industries, IAI.

Två projekt som involverar IAI har nyligen passerat det första stadiet i ansökningsprocessen till EU:s fleråriga forskningsprogram, som omfattar totalt 53 miljarder euro under perioden 2007-2013.

EU-kommissionen har bekräftat att IAI är en av 34 israeliska partners i 26 EU-finansierade projekt inom informationsteknologi som nu förbereds.

Bland övriga israeliska företag som kan få sådan finansiering finns Afcon, som levererar metalldetektorer till militärens checkpoints på de ockuperade palestinska territorierna. För två år sedan fick Afcon också kontraktet för att installera ett säkerhetssystem på en spårväg som ska förena olagliga israeliska bosättningar i östra Jerusalem med stadskärnan.

Mark English, en talesman för kommissionen, säger att ansökningsproceduren ännu inte är klar. Men den israeliska affärstidningen Globes rapporterade förra månaden att israeliska företag kan tjäna 17 miljoner euro på den senaste omgången av EU-stöd för IT-forskning. Enlig Globes har Israel därmed fått totalt 290 miljoner euro, eller nästan 3 miljarder kronor, i forskningsstöd från EU sedan 2007.

 

Israel är den viktigaste utomstående deltagaren i EU:s forskningsprogram. Tjänstemän i Tel Aviv säger att de väntar sig att israeliska företag och forskningsinstitut kommer att ha fått 500 miljoner euro när programmet avslutats.

Chris Davies, brittisk EU-parlamentariker för Liberaldemokraterna, uttrycker ilska över hur kommissiones forskningsavdelning visat sig villig att klubba ignom nya stöd till israeliska företag utan diskussion. Att godkänna finansiellt stöd till Israel Aerospace Industries ”måste ses som totalt oacceptabelt, inkonsekvent och skandalöst naivt”, säger han till IPS.

Medan EU-kommissionen hävdar att allt forskningssamarbete med Israel är av civil natur, har den israeliska regeringen varit angelägen att lyfta fram de nära kopplingarna mellan landets blomstrande tekniksektor och dess militär. Broschyren ”kommunikationer i Israel” som publicerades av industridepartementet tidigare i år talar om en ”symbios” mellan säkerhets- och tekniksektorn. Flera teknologiska genombrott, som utvecklingen av datoriserad röstigenkänning av den israeliska armen på 80-talet, har resulterat i en ”konvergens” enligt broschyren.

 

Marcel Shaton, direktör för Israel-Europa Research and Development Directorate (ISERD) i Tel Aviv menar att EU:s medborgare inte borde ha någora betänkligheter över att finansiera israeliska vapentillverkare.

– All forskning stöder vapenindustrin. Icke-militär teknologi används i militära syften över hela världen, säger han.

Men Yasmin Khan, specialist på vapenhandel i organisationen War on Want, menar att EU är medskyldigt till ockupationen av Palestina genom sitt stöd till Israels militärindustri. Hon noterar att drönare som tillverkas av IAI och andra israeliska företag köps av flrea europeiska länder som deltar i det USA-ledda kriget i Afghanistan.

– Militärindustrin är central i den israeliska ekonomin. Produkterna marknadsförs som ”testade i strid”, vilket är ett mörkt sätt att beskriva dess användning på de ockuperade (palestinska) territorierna, säger Yasmin Khan.

 

 

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Papperslösa pakistanier utvisas från EU

Samtidigt som Pakistan genomlider en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid har EU:s beslutsfattare slagit fast att pakistanier som nekats asyl i Europa ska skickas tillbaka till hemlandet.

Fria Tidningen

EU vill sälja billig mjölk till Indien

Indien är under stark press från EU som vill se landet öppna upp sina marknader för mejeriprodukter från Europa. Detta trots att den indiska regeringen befarar att det skulle leda till att småbönder drivs in i djupare fattigdom.

Fria Tidningen

Förbjudna tortyrinstrument i Europa

Ett amerikanskt företag medger nu för första gången att man exporterat tortyrinstrument till Europa. Detta trots att utrustningen i fråga, som syftar till att skada fångar genom elstötar, uttryckligen är förbjuden inom EU.

Fria Tidningen

Ökad militarisering av EU:s gräns

EU:s gränskontrollmyndighet Frontex har vänt sig till vapentillverkare för att ta reda på hur deras produkter kan användas för att förhindra asylsökande att nå Europa.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu