Protester mot polisbrutalitet i Egypten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Protester mot polisbrutalitet i Egypten

Hundratals egyptier deltog i helgen i flera separata protester mot mordet på den 28-årige Khaled Said, som den 6 juni släpades ut från ett internetkafé i Alexandria av flera poliser och misshandlades till döds, enligt flera ögonvittnen.

Enligt Khaleds bror var orsaken till misshandeln att han filmat poliser som delade upp beslagtaget knark mellan sig med sin mobiltelefon. Dagen efter mordet spreds bilder på Khaleds svårt sargade ansikte via bloggar och sociala medier.

”Dessa bilder ger en sällsynt glimt av det rutinmässiga användandet av brutal våld av de egyptiska säkerhetsstyrkorna, som arbetar i ett klimat av straffrihet”, skriver Amnesty International i ett uttalande.

Landets oppositionsgrupper anklagar regimen för att bära ansvaret på grund av de hårda undantagslagar som varit i kraft sedan 1981. Tiotals aktivister greps under en demonstration utanför inrikesministeriet i Kairo på söndagen, men samtliga släpptes redan samma kväll.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu