Brödraskap under press | Fria.Nu
Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

I ett alltmer polariserat Egypten har den omstridda omröstningen om förslaget till ny konstitution – som delats upp i två faser av logistiska skäl – blivit ett avgörande test för president Mohammed Morsis politiska ledarskap. Och resultatet från den första omgången var knappast upplyftande för Morsi och Muslimska Brödraskapet. I den första valomgången vann ja-sidan knappt med ca 56 procent av rösterna, enligt inofficiella resultat, samtidigt som valdeltagandet uppges ha varit 30 procent.

– Att 44 procent avfärdat konstitutionen visar att nationen är djupt splittrad, säger Mohammed Adel från 6-aprilrörelsen till tidningen Ahram Online.

– Det är svårt att föreställa sig att något respektabelt land skulle anta en konstitution som avfärdats av 44 procent av samhället, i synnerhet med ett valdeltagandet som inte överstiger 31 procent, säger han.

Oppositionen har också fört fram anklagelser om valfusk. Enligt Nationella frälsningsfronten, som leds av bland annat vänsternationalisten Hamdeen al-Sabahi och den liberale politikern och före detta utrikesministern Amr Moussa, röstade i själva verket minst 66 procent nej i den första valomgången. Det officiella resultatet för båda valomgångarna väntas dock tidigast på söndag.

Kritiker menar att den nya konstitutionen saknar tillräckliga garantier för grundläggande rättigheter som yttrandefrihet och jämlikhet mellan könen – och i värsta fall öppnar för teokrati då muslimska rättslärda ska konsulteras om uttolkningen av sharia. Samtidigt menar man att är absurt att konstitutionen antas med enkel majoritet samtidigt som det krävs två tredjedelars majoritet samt en ny folkomröstning för att genomföra ändringar av den i framtiden.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu