Alvaro Uribe får inte ställa upp till omval | Fria.Nu
Fria Tidningen

Alvaro Uribe får inte ställa upp till omval

Det blir ingen en tredje mandatperiod för Colombias president Alvaro Uribe. Han går i pension som en av de mest populära presidenterna någonsin, trots anklagelser om korruption och nära band till paramilitärer. Med Uribe ur vägen har flera kandidater möjligheten att vinna vårens presidentval.

– Jag accepterar konstitutionsdomstolens beslut. I en rättsstat är det viktigt att alla följer lagen, även de som leder landet, sade Alvaro Uribe när Colombias konstitutionsdomstol tillkännagav sitt beslut i fredags.

Konstitutionsdomstolen stoppade möjligheten till ännu ett omval för Alvaro Uribe, som tillträdde år 2002. Presidentens anhängare hade försökt få till stånd en folkomröstning om en tredje mandatperiod. Men domstolen ansåg att proceduren genomförts på ett felaktigt sätt och avbröt den. Alvaro Uribe hade lyckats ändra grundlagen inför valet 2006 för att själv kunna bli omvald.

Enligt opinionsundersökningar skulle Uribe ha fått över hälften av rösterna om han hade ställt upp igen. Nu slåss över en handfull kandidater om presidentposten.

Juan Manuel Santos, före detta försvarsminister och en av Uribes närmaste män, har goda möjligheter att vinna. Santos har lovat att fortsätta den ”demokratiska säkerhetspolitiken” – det vill säga full offensiv mot gerillan – som är Uribes varumärke. Han kommer att representera Uribes parti, men kan inte räkna med samma stöd i andra politiska läger, till exempel bland de konservativa, som dagens president har.

Den före detta ambassadören Noemí Sanín ser ut att bli kandidat för Konservativa partiet på högerkanten. Efter att ha kritiserat Uribe under presidentvalet 2002 blev hon utsedd till landets ambassadör i Spanien och sedan Storbritannien. Hon vill inte alliera sig med någon – läs Juan Manuel Santos – åtminstone inte i den första valomgången. Därmed skulle hon kunna ”stjäla” konservativa röster från Uribes kronprins.

I valet 2006 kom centervänsterpartiet Polo Democrático Alternativo tvåa efter Uribe. Partiets kandidat i år är Gustavo Petro, som en gång tillhörde gerillarörelsen M-19. Petro har suttit i parlamentet i flera omgångar och anklagade Uribe för samröre med paramilitären långt före den så kallade parapolitikskandalen år 2006. Petro är omtyckt för sitt arbete i parlamentet, men hans bakgrund i M-19 kan ligga honom i fatet.

En utmanare till de etablerade partierna är den oberoende Sergio Fajardo, som gjorde en bejublad insats som borgmästare i Medellín. Under hans fyra år i stadshuset förbättrades Medellín avsevärt. Fajardo vill tillämpa sitt koncept från hemstaden på hela Colombia: fattigdom och kriminalitet bekämpas bäst med utbildning.

Presidentvalet hålls den 30 maj. Om ingen kandidat får över hälften av rösterna genomförs en andra omgång mellan de två kandidater som får flest röster.

När Alvaro Uribe lämnar presidentposten den 7 augusti innebär det slutet på en era inom colombiansk politik. Ingen annan president har varit så populär. 2006 blev Uribe omvald med hela 63 procent av rösterna, tack vare sin ”demokratiska säkerhetspolitik”. Han har lyckats försvaga gerillan med hjälp av armén och militärt stöd från USA. Flera höga gerillaledare har dödats eller tvingats överlämna sig.

Men det finns en annan sida av Uribe. Han har anklagats för att samarbeta med paramilitärerna, som legat bakom otaliga massakrer i Colombia under de senaste årtiondena. Under ”parapolitik”-skandalen 2006 visade det sig att flera av Uribes partikamrater hade nära band till paramilitärer, men presidenten klarade sig undan åtal.

År 2008 framkom det att arméförband vid flera tillfällen hade mördat unga män och hävdat att de var gerillakrigare. På det sättet förbättrade de sina ”resultat” och fick bonusar utbetalda. Uribe fördömde övergreppen, men många hävdar att det var en följd av regeringens politik.

En annan skandal blossade upp efter grundlagsändringen som gav Uribe möjligheten att ställa upp till omval 2006. En parlamentsledamot som röstade för omvalet uppgav senare att hon hade mutats av presidentens medarbetare. Uribe blånekade till anklagelserna.

Trots alla skandaler och anklagelser om övergrepp är Uribes popularitet fortsatt hög. Det beror på att majoriteten av de krigströtta colombianerna känner sig tryggare idag än för åtta år sedan. Det är i princip riskfritt att färdas på landets motorvägar och antalet gerillaattacker och kidnappningar har minskat avsevärt.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu