Paraguay pressas efter kupp | Fria.Nu
Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

– Det har skett en statskupp i Paraguay och vi kommer inte att legitimera maktskiftet, sade Argentinas president Cristina Kirchner efter avsättningen av Fernando Lugo.

Vänstermannen Fernando Lugo avsattes av senaten i en hastigt sammankallad riksrätt. Bakgrunden var den blodiga upplösningen på en markockupation en vecka tidigare. När polisen skulle avhysa jordlösa bönder i Curuguaty nordöst om huvudstaden Asunción blev den beskjuten och besvarade sedan elden. Minst sex poliser och elva bönder dödades. Senaten avsatte Lugo med den luddiga motiveringen att han hade ”misskött sitt arbete”. Det finns stöd för riksrätt i grundlagen, men kritiker hävdar att Lugo inte fick tid till att förbereda sitt försvar.

I Lugos ställe svors vicepresidenten Federico Franco in. Han tillhör det liberala partiet och var tidigare allierad med Lugo. Franco har gått ut mjukt och sagt att man ska ”förklara” den politiska processen i Paraguay för grannländerna.

Flera av Sydamerikas ledare markerar mot den nya regeringen i Paraguay. Argentina och Ecuador har kallat hem sina ambassadörer och stormakten Brasilien hotar med sanktioner. Hugo Chávez har stoppat Venezuelas oljeexport till Paraguay. Även Peru och Bolivia har fördömt maktskiftet. Samtliga länder styrs av presidenter på vänsterkanten som står Fernando Lugo nära politiskt.

Paraguay är ett litet land utan kust i centrala Sydamerika. Om de stora grannländerna tillika handelspartnerna Argentina och Brasilien väljer att införa skarpa sanktioner kan det pressa den nya regeringen i Asunción till någon sorts eftergifter, även om det inte är troligt att Fernando Lugo återfår presidentposten.

När den före detta biskopen Fernando Lugo valdes till president 2008 bröt han Coloradopartiets 60 år långa makthegemoni i Paraguay. Han stöddes av flera folkrörelser och väljare som tröttnat på korruption och vanstyre. Men han saknade en stark politisk organisation och stöd i parlamentet, blott 4 av 45 senatorer röstade mot avsättningen.

Trots att Coloradopartiet förlorade presidentmakten har man tentakler i hela samhällsapparaten och möjlighet att agera mot politiska fiender. Partiet representerar eliten i landet och har blockerat sociala reformer i parlamentet.

Den avsatte Lugo har manat till lugn för att undvika en ny tragedi. Det är möjligt att han kommer att träffa sina forna kolleger i samband med det regionala toppmöte som inleds i Argentina på fredag.

Kontroversiella maktskiften i Honduras och Paraguay

Det var länge sedan det skedde en regelrätt statskupp i Latinamerika. De två senaste ”kupperna”, mot vänsterpresidenterna Manuel Zelaya i Honduras och Fernando Lugo i Paraguay, har genomförts med hjälp av delar av statsmakten och visst stöd i grundlagen.

Manuel Zelaya ville rådfråga folket om att få ställa upp till omval, vilket grundlagen inte tillåter. Högsta domstolen ansåg att rådfrågningen i sig stred mot grundlagen och fick hjälp av militären att avsätta Zelaya. Parlamentets talman var tvåa i successionsordningen och svors in i Zelayas ställe. Den nya regeringen kritiserades hårt, men den stod på sig och överlämnade makten först efter ett nytt presidentval, ett halvår efter kuppen.

I Lugos fall använde sig inte hans motståndare av militären. Det var snarare en politisk kupp, som genomfördes helt utan våld, och med stöd av grundlagen. Den gick att genomföra då presidentens ställning var försvagad efter den blodiga avhysningen. Dessutom saknade Lugo en stark politisk rörelse i ryggen som snabbt kunde mobilisera stöd för honom på gator och torg. Lugo hade liksom Zelaya drygt ett år kvar på sitt mandat. Paraguays grundlag tillåter inte omval.

Fakta: 

<h2>Coloradopartiet styrde Paraguay under 60 år fram tills vänsterbiskopen Fernando Lugo vann presidentvalet år 2008. Diktatorn Alfredo Stroessner (1954–89) tillhörde Coloradopartiet. Partiet lyckades dock behålla makten även efter diktatorns fall.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Farc släpper politiska fångar

I måndags släppte Farc-gerillan tio militärer och poliser som suttit gisslan i sammanlagt över ett sekel. Nu återstår inga ”politiska” fångar hos gerillan och frågan är om fredsförhandlingar mellan Farc och regeringen kan inledas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu