Vattnet tryter på flera håll i Latinamerika | Fria.Nu
Fria Tidningen

Vattnet tryter på flera håll i Latinamerika

Klimatförändringar, slöseri och undermåliga vattenledningar leder till torka och vattenbrist runtom i Latinamerika.

– Det räcker med en minut i duschen för att blöta ner sig, en för att tvåla in sig och en för att skölja av sig. Jag har själv mätt tiden. Resten är slöseri, sade Venezuelas president Hugo Chávez häromveckan.

Tidningar runtom i världen häcklade Chávez för hans rekommendationer om max tre minuters tvagning. Men faktum är att Venezuela och i synnerhet huvudstaden Caracas lider av vattenbrist. Enligt det statliga vattenbolaget Hidrocapitals beror bristen på att klimatfenomenet El Niño har minskat nederbörden och på att de mest välbeställda huvudstadsborna slösar med vattnet.

Hidrocapital har startat en kampanj för att öka medvetenheten om vattentillgångarna och för att lära invånarna att inte öppna kranen i onödan. Venezuela är ett av de länder i Latinamerika som konsumerar mest vatten per invånare. Tillsammans med Brasilien har landet de största sötvattentillgångarna på kontinenten.

Vattenunderskottet i Caracas beräknas till 25 procent. Fram till maj nästa år kommer olika stadsdelar att torrläggas i upp till 48 timmar efter ett rullande schema. Hidrocapital skickar ut vattencisterner för att Caracasborna ska klara sig i den karibiska hettan. Vid flera tillfällen har dock vattenbolagets åkare hotats med pistol medan cisternerna tömts av desperata invånare.

Norberto Bausson, ansvarig för vattenförsörjningen i kommunen Sucre i västra Caracas, hävdar att problemet bara delvis kan förklaras med El Niño.

– Det är sant att El Niño har minskat nederbörden. Men det är också sant att vattennätet inte har byggts ut för att klara av den ökade efterfrågan, säger Bausson till nyhetsbyrån EFE.

Även i Mexico City, som är mer än dubbelt så stort som Caracas, saknas vatten. Enligt borgmästaren Marcelo Ebrard beror det inte på El Niño utan på att klimatförändringarna har förskjutit regnperioderna.

En kommunal kampanj har inletts för att förmå stadens invånare att byta ut gamla duschmunstycken och toaletter mot nya mer vattensnåla modeller. Stadsledningen har avsatt motsvarande 400 miljoner kronor för att förbättra vattennätet och för att hjälpa invånarna att minska vattenförbrukningen. Även själva stadsledningen ska minska sin konsumtion.

Bolivia i Sydamerikas hjärta lider av både torka och vattenbrist. Torkan skylls på El Niño, som liksom i Venezuela minskar nederbörden. Men problemet förvärras av att den globala uppvärmningen smälter bort de glaciärer som förser bland annat La Paz och El Alto med en stor del av deras dricksvatten. Under det senaste halvseklet har glaciärerna förlorat mellan 20 och 50 procent av sin volym. Glaciärerna fungerar som vattenreglage eftersom de tar emot nederbörd i de övre delarna under regnperioden men låter smältvattnet rinna av nedtill under hela året.

Vattenbristen i Bolivia förvärras ytterligare av den usla infrastrukturen. Vattennätet i miljonstaden El Alto läcker som ett såll och runt hälften av vattnet når inte ens fram till kranarna.

Bolivia har inte samma ekonomiska möjligheter som Mexiko och Venezuela att lindra vattenbristen, som slår hårdast mot dem som har det sämst ställt.

– Det är de fattiga och indianbefolkningen som drabbas värst av vattenbristen och klimatförändringarna, sade Oxfams ansvarige i Bolivia, Simon Ticehurst, i samband med att organisationen presenterade en rapport om klimatförändringens effekter för landet.

Oxfam vill att de utvecklade länderna att ska minska sina utsläpp med 40 procent jämfört med 1990 års nivå till år 2020. Man vill också att de ska skjuta till minst 150 miljarder US-dollar för att hjälpa fattiga länder att minska sina utsläpp och anpassa sig till klimatförändringarna.

– Det är orättvist att fattiga familjer i Bolivia ska betala priset för miljöförstöringen när de inte har någon som helst del i ansvaret för den, sade Simon Ticehurst.

Annons

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

Enorma vattenfynd i Kenya

Forskare har hittat reservoarer under jord som kan täcka hela Kenyas vattenbehov i 70 år framöver.

Fria Tidningen

Inga skärpta miljömål i Doha

FN:s klimatmöte i Doha slutade ett dygn senare än planerat – utan att deltagarna tagit några beslut om skärpta utsläppsminskningar. Miljögrupper är mycket kritiska till den kompromiss som mötet resulterade i.

Fria Tidningen

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu