Göteborgs Fria

Förgiftat vatten i alla Göteborgs småbåtshamnar

Enligt en undersökning gjord av miljöförvaltningen når ingen av Göteborgs sju småbåtshamnar godkäntgränsen för EU:s vattendirektiv. Ett av de giftiga ämnena som finns i vattnet är den förbjudna tennfärgen TBT, som förgiftar hamnens snäckor.

– TBT-färgen har en halveringstid på upp till 85 år så det är inte konstigt att rester fortfarande finns kvar. Men det som inte framgår av undersökningen är om effekterna vi ser på snäckorna kommer från gammalt TBT eller nytt, säger Marina Magnusson, marinbiolog vid Marina Monitoring AB.

Marina Magnusson berättar att Tribulytenn, TBT, påverkar snäckornas hormonbalans och att det är därigenom man kan se hur mycket av giftet som finns i vattnet. Ämnet, blev år 1993 förbjudet att användas i båtarnas bottenlack. Kravet som då ställdes var att båtägarna skulle skrapa bort den farliga färgen från sina båtar. Det råder delade meningar om huruvida de funna effekterna från TBT giftet kommer från nymålade båtar eller är rester från gammal färg. Hamnen med sämst resultat i testet var Hinsholmen.

– Den giftiga färgen är effektivare och håller bättre än de ofarliga färgerna som finns i handeln. Så länge den farliga färgen finns tillgänglig kommer vissa båtägare att fortsätta köpa den, säger Lars Olof Larsson, vice ordförande på Hinsholmens Båtförening.

Peter Hartzell, vice ordförande på Göteborgs regionens fritidshamnar AB, Grefab, menar att resterna är gamla. Det här trots att inga nya tester har gjorts av Grefab i Hinsholmen.

– Våra prover i Björlanda har visat att tennet i bottenslammet är från 80-talet. De resterna som finns i Hinsholmen är från samma tid, hävdar han.

Men Marina Magnusson är osäker på om det går att fastställa exakt årtionde för TBT- nivån.

– Jag vet ingen undersökning som har gjorts som kan fastställa dateringen. Jag vet inte om det går att göra en så exakt bedömning, kommenterar Marina Magnusson.

Lars Olof Larsson menar att det finns båtägare som köper den förbjudna färgen i Norge eller Tyskland, för att sedan hälla över den i tomma burkar med annan etikett.

– Det vi kan göra är att uppmana båtägarna att följa kraven genom möten och information, menar Lars Olof Larsson.

Ämnet TBT, kan enligt tidigare undersökningar påverka snäckornas fortplanting, och även skada andra djur såsom fisk utter och tumlare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Göteborg – en transvänligare stad

I helgen som gick höll transföreningen Full Personality Expression, FPE-S sitt årliga riksmöte i Göteborg. Staden som länge har haft en minst sagt hård attityd mot transpersoner verkar nu sakta bättra sig.

Göteborgs Fria

Göteborgs befolkning ökar – inte bara positivt

Göteborgsregionen får allt fler invånare, vilket enligt Business Region Göteborg enbart innebär fördelar. Men kritiker hävdar att ett ökat invånarantal bäddar för andra problem, såsom ökad bostadssegregation och större press på vården.

Göteborgs Fria

Kvinnors fredsarbete blir tillgängligt på nätet

Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs Universitet har öppnat en ny webbportal kallad Kvinnor och Fred som innehåller historiskt material om kvinnofredsrörelsen. Dokument som tidigare varit avsedda för författare och forskare.

Göteborgs Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu