Göteborgs Fria

Göteborgs befolkning ökar – inte bara positivt

Göteborgsregionen får allt fler invånare, vilket enligt Business Region Göteborg enbart innebär fördelar. Men kritiker hävdar att ett ökat invånarantal bäddar för andra problem, såsom ökad bostadssegregation och större press på vården.

Medan många regioner i Sverige stöter på problem med utflyttning och en åldrande befolkning, har Göteborgsregionen fortfarande en ung befolkning och låg utflyttning. Enligt en kommunprognos beror den växande befolkningen på ökat antalet födslar, och en stor inflyttning av bland annat studenter. Förra året var ökningen större än beräknat. Totalt steg befolkningen med 6 700 personer, vilket är rekord om man jämför med den genomsnittliga ökningen på 4 800 personer per år.

Henrik Einarsson, omvärldsanalytiker på Business Region Göteborg, BRG, menar att om Göteborgsregionen skall fortsätta vara en attraktiv tillväxtregion behöver staden varje år få in ännu fler kompetenta individer som kan utveckla stadens ekonomi. En tillväxt som enbart skulle skapa fördelar för regionen.

– Med en hög inflyttning och en ung befolkning följer ett inflöde av nya idéer och kunskap som skapar tillväxt och sysselsättning, menar han.

Men det finns många forskare som menar att det ökade befolkningsantalet kommer att ge problem för den redan nu tuffa bostadsmarknaden. Lena Magnusson, professor i kulturgeografi vid Uppsala Universitet tror att den ökade inflyttningen till Göteborgsregionen, kan komma att bli ett ännu större problem på bostadsmarknaden än i dag.

– De grupper som tidigare haft svårt att konkurrera på bostadsmarknaden kommer att få det ännu svårare. De unga vuxna till exempel, skulle behöva ett statligt stöd för att komma in på marknaden. Ett stöd som i dagsläget inte finns.

Om regeringen får igenom sin tänkta bostadspolitik med utförsäljning av allmännyttan och utbredningen av privatägda fastighetsbolag finns risken att segregationen på bostadsmarknaden ökar ännu mer, menar Lena Magnusson.

Ingrid Sondén på fastighetskontoret, menar däremot att planen är att skapa en mer integrerad bostadsmarknad genom att blanda bostäder.

– Vi vill ha in mer hyresrätter i villaområden, och mer villor i hyresområden, berättar hon. På så sätt tror vi att människor med olika sysselsättningar och inkomster lockas till olika delar.

Bostadsbristen är dock inte det enda potentiella poblemet när vi blir fler. Enligt Christer Lundh, professor i ekonomisk historia på Göteborgs Universitet kommer den rådande lågkonjunkturen skapa färre arbetstillfällen, och leda till ökad en ökad segregation på arbetsmarknaden, särskilt för nyanlända flyktingar. Det här beror på att fler personer konkurrerar om färre jobb, och att nyanlända nordiska medborgare, eller människor från övriga Sverige får förtur till dessa jobb, menar han.

– De som kommer från andra länder har från början inga, eller väldigt få kontakter vilket försvårar arbetssökandet, säger Lundh.

Ett annat område som kan få problem när befolkningen ökar är vården. Sahlgrenska sjukhuset såsom många andra sjukhus känner av budgetunderskottet i samband med att befolkningen blir större.

– Det kommer bli en stor utmaning att täcka sjukhusets behov då pengarna vi får från Hälso och Sjukvårdsnämnderna inte kommer att räcka. Det blir en spännande prioriteringsdiskussion med Hälso och Sjukvårdsnämnderna, säger Eva Arrdal, affärsutvecklingsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Göteborg – en transvänligare stad

I helgen som gick höll transföreningen Full Personality Expression, FPE-S sitt årliga riksmöte i Göteborg. Staden som länge har haft en minst sagt hård attityd mot transpersoner verkar nu sakta bättra sig.

Göteborgs Fria

Förgiftat vatten i alla Göteborgs småbåtshamnar

Enligt en undersökning gjord av miljöförvaltningen når ingen av Göteborgs sju småbåtshamnar godkäntgränsen för EU:s vattendirektiv. Ett av de giftiga ämnena som finns i vattnet är den förbjudna tennfärgen TBT, som förgiftar hamnens snäckor.

Göteborgs Fria

Kvinnors fredsarbete blir tillgängligt på nätet

Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs Universitet har öppnat en ny webbportal kallad Kvinnor och Fred som innehåller historiskt material om kvinnofredsrörelsen. Dokument som tidigare varit avsedda för författare och forskare.

Göteborgs Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu