Göteborgs Fria

Kvinnors fredsarbete blir tillgängligt på nätet

Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs Universitet har öppnat en ny webbportal kallad Kvinnor och Fred som innehåller historiskt material om kvinnofredsrörelsen. Dokument som tidigare varit avsedda för författare och forskare.

– Det verkar som att kvinnor varit mer aktiva än män i det historiska fredsarbetet. De har tagit fler initiativ till aktioner och demonstrationer, vilket är en av anledningarna till att vi vill synliggöra kvinnans roll som fredsaktör, säger bibliotikarie Anna Sjödahl Hayman som tillsammans med Berith Backlund tagit initiativet till webbportalen.

Sedan avdelningen Kvinnohistoriska samlingarna grundades på universitetsbiblioteket år 1958 har dess uppgift varit att lyfta fram kvinnliga förebilder som tidigare exkluderats eller bara kortfattat nämnts i historieböckerna. I dag har de den största dokumentationen i Sverige över kvinno-, mans och genusforskning, allt ifrån äldre handskrivet material till de nyast elektroniska inom området.

Underlaget till Kvinnor och Fred har främst hämtats från material ur Kvinnohistoriska samlingarnas arkiv, bland annat från Internationella Kvinnoföreningen för Fred och Frihet. En organisation som aktivt jobbar med kvinnans roll som aktör i fred och säkerhetsfrågor.

Sedan sex år tillbaka har bibliotekarierna på avdelningen jobbat aktivt med att överföra material från universitetsbiblioteket till internet.

– Tanken bakom webbprojektet är att material skall vara lättillgängligt för allmänheten, berättar Berith Backlund.

I portalen finns historik från 1800-talet och framåt, biografier, lästips och mycket annat. Biblioteket har även två montrar med samma tema.

– Vi ser det som ett sätt att synliggöra kvinnor i historien som inte får glömmas bort, säger Anna Sjödal Hayman.

Nu förbereder bibliotekarierna en ny portal om tidskrifter, som bland annat skall innehålla de kvinnotidskrifter man redan digitaliserat och en nyskriven historik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Göteborg – en transvänligare stad

I helgen som gick höll transföreningen Full Personality Expression, FPE-S sitt årliga riksmöte i Göteborg. Staden som länge har haft en minst sagt hård attityd mot transpersoner verkar nu sakta bättra sig.

Göteborgs Fria

Göteborgs befolkning ökar – inte bara positivt

Göteborgsregionen får allt fler invånare, vilket enligt Business Region Göteborg enbart innebär fördelar. Men kritiker hävdar att ett ökat invånarantal bäddar för andra problem, såsom ökad bostadssegregation och större press på vården.

Göteborgs Fria

Förgiftat vatten i alla Göteborgs småbåtshamnar

Enligt en undersökning gjord av miljöförvaltningen når ingen av Göteborgs sju småbåtshamnar godkäntgränsen för EU:s vattendirektiv. Ett av de giftiga ämnena som finns i vattnet är den förbjudna tennfärgen TBT, som förgiftar hamnens snäckor.

Göteborgs Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu