Beklämmande att borgarna tar parti mot djuren | Fria.Nu

Debatt


Ludvig Lindström
Fria.Nu

Beklämmande att borgarna tar parti mot djuren

Om den borgerliga alliansen vinner valet i höst kommer den mest utsatta och bortglömda gruppen i vårt samhälle att få det ännu sämre än i dag. Det är upp till oss att visa att hundratals miljoner individers känslor betyder något, skriver Ludvig Lindström.

Vi står inför ett av de absolut viktigaste valen någonsin. Men det handlar kanske mindre om någon av komponenterna i det evigt upprepade mantrat vård, skola och omsorg, än om något som berör den mest utsatta och bortglömda gruppen i samhället. Vi står nämligen inför ett val som avgör hur hundratals miljoner kännande individer kommer att bli behandlade de närmaste åren.

Den borgerliga alliansen med moderaterna i spetsen har tydligt visat vilken sida man står på. I beslut

efter beslut har man kraftigt markerat att djuren ska ses som inkomstbringande produkter och inte som de levande, kännande individer de faktiskt är.

Moderaterna har de senaste åren kraftigt utmärkt sig som ett djurplågande parti. I slutet av 2003 skrev majoriteten av alla EU-parlamentariker under på ett importförbud av katt- och hundpäls inom hela EU. Samtliga svenska parlamentariker skrev under utom de moderata. I början av 2004 röstade EU-parlamentet om en begränsning på djurtransporter till högst åtta timmar. Alla svenska ledamöter stödde förslaget utom moderaterna. I juli förra året skrev 368 ledamöter i EU-parlamentet under på att exportbidrag för levande djur ska slopas. Ingen moderat skrev under.

Moderaterna och den borgerliga alliansen ger nu djuren ytterligare en känga. Förutom att man förra året beslutade sig för att göra allt man kan för att riva upp de stundande hårdare reglerna för minkuppfödning så att djurskyddslagen följs, har nu kristdemokraterna anslutit sig till moderaternas och centerpartiets utspel att lägga ner Djurskyddsmyndigheten vid en borgerlig valseger.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund anser bland annat att myndigheten är en lekstuga för djurrättsaktivister. Det är som ett hårt slag i ansiktet på myndighetens alla kompetenta veterinärer, biologer, etologer och jurister, som jobbar seriöst i enlighet med myndighetens uppdrag att säkerställa ett gott djurskydd.

Det är både förvånande och beklämmande att de borgerliga gång på gång tar parti mot djuren och att man så aktivt för en politik som plågar försvarslösa, oskyldiga individer.

Hoppet står nu till alla oss som tar djurens lidande på allvar. I valet i höst kan vi visa att vi inte accepterar att djur plågas och att vi ser djuren som någonting annat än produkter eller leksaker.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Också djuren kommer att drabbas av Sverigedemokraternas framgång

Bestörtningen har varit stor efter att Sverigedemokraterna gjorde ett mycket bra val och gick starkt framåt i nästan hela landet. Vad konsekvenserna kommer att bli vet vi ännu inte, men risken finns att det kommer att drabba alla som borde inkluderas i vår omsorgscirkel. Det förutspår Ludvig Lindström, ordförande i Charity International och aktiv inom både djur- och människorättsrörelsen.

Fria Tidningen
Debatt
:

Svensk vapenexport

En av de grundläggande förutsättningarna för vapenexport i Sverige är sedan 1971 års riksdagsbeslut att mottagarländerna ska respektera de mänskliga rättigheterna, skriver Ludvig Lindström. Trots det tillåts export till en rad länder som bryter mot dem.

Stockholms Fria
Debatt
:

Lycka är viktigt i politiken

Vad är egentligen målet med politiken? Är det en ständig jakt på ekonomisk tillväxt?
Är det att jämna ut klassklyftorna så mycket som möjligt? En aktuell undersökning visar att lyckan är det högsta målet, skriver Ludvig Lindström, ordförande i den utilitaristiska organisationen Charity International, som genomfört undersökningen.

© 2019 Fria.Nu