• Renata Popadic försökte hitta något positivt när hon utvärderade Arbetsforum. Men resultatet blev en totalsågning.
Göteborgs Fria

'Vuxendagis' permanentas i Kortedala

Socialbidragsmottagare i Kortedala och Bergsjön måste även i fortsättningen besöka Arbetsforum regelbundet för att få behålla ersättningen. Det två år gamla projektet har permanentats inför årsskiftet. Ändå är den enda utvärdering som har gjorts mycket kritisk.

I många av Göteborgs stadsdelar krävs att den som söker socialbidrag deltar i olika aktiviteter för att komma närmare arbetsmarknaden. Det kan handla om att sitta en viss tid per vecka i en datasal och söka jobb, eller att göra obetald praktik på något företag eller i någon kommunal förvaltning.

För kortedala- och bergsjöborna är det Arbetsforum vid Kortedala torg som gäller. Det är ett samarbete mellan Socialtjänsten i de två stadsdelarna, Arbetsförmedlingen, vuxenutbildningen, Flyktingenheten Nordost, försäkringskassan och primärvården. Nyligen bestämdes alltså att verksamheten, som tidigare delvis finansierats med pengar från den så kallade Storstadssatsningen, ska fortsätta.

Ann Skärberg, enhetschef på Arbetsforum, tycker att metoden har börjat fungera bra nu. De rekryterare som förmedlar kontakter mellan arbetssökande och arbetsgivare har hunnit bygga upp sina nätverk och samarbetet mellan de inblandade myndigheterna flyter smidigare än i början. Deltagarna har också varit övervägande positiva, menar hon.

- Man uppskattar att det är hög tillgänglighet. Sedan är det ju så att kraven har ökat och det är klart att om man inte är van vid det så kan det uppfattas som negativt.

I mitten av december godkände Bergsjöns stadsdelsnämnd sin budget för 2006. Där ingick fortsatt finansiering av Arbetsforum, vilket fick miljöpartiets representant Linus Waltersson att motsätta sig beslutet.

- Jag kan inte stödja att vi fortsätter betala för sådant här, säger han.

Han kallar verksamheten för vuxendagis och uttrycker sig så här i en skriftlig motivering: 'Bland alla dem av våra arbetslösa som kliver in på Arbetsforum lyckas endast en bråkdel få kontakt med en arbetsgivare genom våra 'rekryterare'. För de besökare som hamnat i händerna på socialen på grund av det bittra faktum att dom saknar pengar, men inte får någon kontakt på arbetsmarknaden återstår då bara att sitta av en massa andra hopplösa projekt som leder folk allt längre bort från en värdig sysselsättning. /.../

Det går att tvinga ut folk på praktikplatser och alla möjliga projekt som kan sysselsätta utan att ge folk riktiga jobb. Det går att tvinga ut folk som inte orkar sitta på våra "vuxendagis" och finner det värdigare att jobba svart eller i värsta fall stå helt utan försörjning. /.../ Men jag ser det inte som önskvärt att jävlas med de arbetslösa för att minska kostnaderna. Återigen, det är inte de arbetslösa som är problemet. Problemet är arbetsmarknadspolitiken!'

Av Arbetsforums interna statistik framgår att bara 89 av 1000 inskrivna personer, alltså knappt 9 procent, fick träffa en rekryterare under det första året, 2004. Av dem fick bara 16 personer jobb. Men Ann Skärberg menar att även de som inte träffar en rekryterare har mycket nytta av Arbetsforum.

- Här har man ju tillgång till datorer och telefoner och framför allt får man ett individuellt stöd av en coach som man inte får på Arbetsförmedlingen. Och de som inte har träffat en rekryterare har ju fortsatt att söka jobb på egen hand.

Trots att projektet nu permanentas har det inte utvärderats av kommunen. Däremot var Arbetsforum föremål för en C/D-uppsats i sociologi förra våren. Författaren Renata Popadic gjorde 10 djupintervjuer med deltagare och personal och hennes slutsatser är mycket negativa.

- Av de fem deltagarna jag har intervjuat var det ingen som var helt nöjd. Hela verksamheten var meningslös i deras ögon och ingen av dem hade fått ett erbjudande om jobb eller praktik som motsvarade deras kompetens, och det var ändå personer som personalen hade valt ut, säger hon.

Popadic menar dessutom att rekryterarna hade informella och ibland vänskapliga kontakter med företagarna som bidrog till att endast de som hade bäst förutsättningar att få ett jobb fick hjälp.

- De med bäst utbildning och förutsättningar var de som kunde komma vidare och fick jobberbjudanden. De som saknade de resurserna hamnade på datorkurser, säger hon.

Ann Skärberg håller inte med om den slutsatsen. Lediga platser kan sökas av alla som har anmält intresse för den typen av jobb, och det är arbetsgivaren som bestämmer vem som ska anställas, säger hon.

- Vi tittar på vilka som är intresserade av den branschen och så har vi vissa krav som att man ska ha gjort en cv, men det är ju sådant som ändå krävs när man söker jobb, säger hon.

Enligt Popadic var det inte alls så det fungerade. Rekryterarna hon intervjuade vittnade alla om att de var noga med att göra ett urval som var

Fakta: 

Arbetsforum
Under 2005 har Arbetsforum haft 1000 nyinskrivna varav 304 personer har fått arbete.
Av de som fick arbete var 145 ungdomar under 25 år.
100 personer har börjat studera under året.
Källa: Arbetsforum

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu