Fria Tidningen

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

– Debatten idag handlar mycket om LO:s stöd till socialdemokraterna. Men det här stödet är mycket större och mer relevant att diskutera, säger Elander till FRIA.

Han betonar att det inte är någon grundlig undersökning han har gjort utan en höftning som tog honom omkring en och en halv timme att göra. Siffrorna har han fått fram genom att räkna ut kostnaden för den arbetsinsats de borgerliga ledarskribenterna gör och lägga till hur mycket det skulle kosta oppositionen att få motsvarande utrymme i media genom annonsköp.
– Jag tror det här har stor betydelse. De flesta människor vaknar varje morgon och får läsa hur dåliga de rödgröna är och hur fantastiskt Fredrik Reinfeldt styr landet. Även om folk vet att det är ledarsidor så påverkas man. Jag påverkas också. Jag mår dåligt när jag slår upp DN, säger Elander.

Stödet på minst 800 miljoner kronor kan jämföras med LO:s stöd till Socialdemokraterna som har uppskattats till minst 650 miljoner kronor om året i en rapport av Folkpartiets riksdagsledamot Carl B Hamilton. Elanders uträkning är gjord på ungefär samma sätt, om än lite mindre noggrant.

– Egentligen tror jag att den vinklade rapporteringen på nyhetsplats har ännu större betydelse, men den är svårare att mäta, säger Elander.

Han menar att till exempel DN och Expressen tenderar att ta upp problem som främst rör den rikare delen av befolkningen samtidigt som de i valrörelsen ignorerar frågor om sjukförsäkringarna och kvaliteten i välfärden.

Sven Elander är pressekreterare för Grön Ungdom men betonar att bloggen och uträkningen är hans privata projekt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oklart vilka som ska styra Göteborg

Efter 16 år med Socialdemokraterna vid makten kan Göteborgs politiska karta nu ritas om. MP har blivit vågmästare, Vägvalet, M och SD går framåt och en antirasistisk rörelse mobiliseras. Kommunpolitikexperterna Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer analyserar valet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu