Trondheim förbjuder retuscherade modeller | Fria.Nu
  • Reklam som kan leda till negativ kroppsuppfattningm förbjuds i Trondheim.
Fria Tidningen

Trondheim förbjuder retuscherade modeller

Norges tredje största stad Trondheim har förbjudit all reklam med halvnakna, retuscherade modeller. Från och med nu tillåts inte under- och badklädesreklam som kan leda till negativ kroppsuppfattning.

Den nya lagen som antogs i tisdags i Trondheims kommun förbjuder alla reklamskyltar och affischer som kan anses bidra till problem med kroppsuppfattningen. Det nya förbudet gäller på de reklamplatser som kommunen hyr ut, som busskurer och gatutoaletter. ”Ingen reklam som är stötande eller diskriminerande mot grupper eller enskilda individer eller reklam som förmedlar en orealistisk bild av modellens/modellernas utseende och bidrar till ökad kroppshets tillåts. Som ett minimum bör reklam med modeller som retuscherats markeras”, lyder skrivelsen i den nya lagen.

– Vi vill inte ha bilder med modeller, oftast kvinnliga, som gjorts smalare runt midjan eller fått längre ben. Vi vill inte som kommun ge en signal om att vi godkänner sådan orealistisk reklam, säger kommunalrådet Ottar Michelsen till norska Adresseaviden.

– Vi är inte ute efter att förbjuda bikinimodeller som sådana – bikinimodeller kan ju vara av alla storlekar och former, men vi vill inte sprida reklam på vår egendom som leder till ökad kroppshets.

Caitlin Roper, vid anti-objektifieringsrörelsen Collective Shout hyllar Trondheims initiativ. Reklammakarna har haft fritt spelrum alldeles för länge, säger hon till brittiska The Independent.

– I kampen mot kroppsbilds-problem, måste samhället ha ett brett tillvägagångssätt. Det här är bara en liten pusselbit i det arbetet, men en viktig sådan.

Trondheims beslutsfattare är inte de första med att komma fram till ett förbud för att motverka negativa och orealistiska bilder av kroppar. I april röstade den franska nationalförsamlingen ja till en lagändring som förbjuder modehus och agenturer att anlita för smala modeller. Liknande lagar finns också i bland annat Spanien, Italien och Israel.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu