Portugal går runt på grön energi | Fria.Nu
  • Solkraftverket Serpa i södra Portugal. Solkraft väntas spela en särskilt stor roll i Portugals energiomställning, då landet har flest soltimmar i hela Europa.
Fria Tidningen

Portugal går runt på grön energi

Portugal har nått en viktig milstolpe på vägen mot omställningen till förnybar energi. Under hela fyra dagar i sträck försågs landet med el från endast sol-, vatten- och vindkraft.

Portugal har tidigare ansetts vara en av Europas värsta koldioxidutsläppare och har främst använt sig av kol och naturgas för energiförsörjningen. Men under de senaste åren har stora ansträngningar gjorts för att gå över till miljövänligare energi och landet har ökat användingen av sol-, vind och vattenkraft rejält. I förra veckan sattes rekordet: under 107 timmar, från klockan 6.45 på lördagsmorgonen till 17.45 på onsdags, fungerade hela Portugals elförsörjning på enbart förnybar energi.

– Iberiska halvön är en fantastisk resurs för förnybar- och vindenergi, inte bara för regionen utan för hela Europa, sa Oliver Joy, talesperson för intresseorganisationen Wind Europe.

James Watsen vid solkraftsorganisationen Solarpower Europe, kommenterade:

– Det här är en viktig bedrift för ett europeiskt land, men vad som är extraordinärt i dag kommer att vara vanligt i Europa om bara några år. Rekord som dessa kommer fortsätta att sättas och slås runt om i Europa då energiomställningen går framåt.

Mellan 2004 och 2014 nästan fördubblades andelen förnyelsebart i EU – från 8,5 till 16 procent. Målet till år 2020 är 20 procent förnybar energi. Enligt den senaste årliga sammanställningen från Eurostat ligger Sverige (med 53 procent), Finland och Lettland i topp vad gäller användningen av förnybar energi. I botten ligger Nederländerna, Malta och Luxemburg (4,5 procent). Portugal ligger på sjunde plats med 27 procent från förnybara källor.

Nyheten om Portugals framgångsrika användning av endast förnybara energikällor under fyra dagar kom just efter att nyheten om att Tyskland använt sig av nästan endast ren energi (80 procent) under hela förra söndagen.

Provkörningen i Tyskland visade sig vara så effektiv att elpriserna gick ner på minus och konsumenterna alltså fick betalt för sin elanvändning.

Fakta: 

Förnybara energikällor

Förnybara energikällor är de som ingår och återskapas i naturens kretslopp. Sol, vind och vatten utgör grunden i dessa. Biogas, som utvinns ur exempelvis matrester, brukar också räknas till de förnybara energikällorna.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu