Högerextremister kapar kända namn på internet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Högerextremister kapar kända namn på internet

Feministiskt perspektiv och Researchgruppen rapporterar att 1 826 personer har fått sina domännamn registrerade av en tredje part i Estland. Sidor har sedan fyllts med rasistisk och nazistisk propaganda och bjudits ut till försäljning.

Runt jul började någon att köpa kända mediepersoners, feministers och anti-rasisters namn som domäner och fyllde sidorna med rasistisk propaganda. Men fenomenet är inte nytt.

Redan 2003 utsattes Robert Aschberg för en kapning. Baltic inkasso, ett bolag med kopplingar till rasister, registrerade en domän i Aschbergs namn och fyllde sidan med högerextrem propaganda. Sedan försökte företaget sälja domänen till honom. Aschberg tog fallet till rätten och vann.Feministiskt perspektiv och Researchgruppen har nu kartlagt de registrerade domänerna, som är registrerade hos Skinnymob Oy som har ett kontor i Tallinn. Det finns även en relation med Baltic inkasso genom en gemensam kontaktperson enligt Feministiskt perspektiv.

– Vi upptäckte registreringarna när Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt blev uppringd av en person som hade köpt en domän i hennes namn och ville sälja den till henne. När vi gick in på sidan var den fylld med nazistiskt material, säger My Vingren, journalist och en av personerna bakom Researchgruppen.

– Via IP-numret kollade vi upp andra domäner som har blivit registrerade av samma person. Det visade sig vara över 1 800 stycken. Det är framför allt journalister och feminister personen har riktat sig mot, fortsätter hon.

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman har också blivit utsatt för en kapning, när hemsidan i hennes namn fylldes med högerextrem propaganda och vidarelänkning till Avpixlat. Gudrun Schyman valde att gå till domstol och fick rätt i första instans. Domen har dock överklagats och hon har ännu inte fått tillgång till sidan. I skrivande stund ligger sidan nere.

Efter att först anti-rasister blivit utsatta har ”målgruppen” nu utökats till feminister, journalister och politiker. En av dem som utsatts och också polisanmält händelsen är Lars Jalmert. Han är maskulinitetsforskare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

– Mål av den här typen blir konstant nedlagda. Det är en riktad attack. Alla på redaktionen och i styrelsen har blivit utsatta, säger han och syftar på nättidningen Feministiskt perspektiv där han sitter i styrelsen.

– Innehållet på sidorna är i stort sett detsamma, rasistisk och nazistisk propaganda. Det är en läskig sammankoppling av invandrarfientlighet och feminister.

Hot och våld från högerextrema har traditionellt sett riktats mot anti-rasister. Nu har även personer som är feminister blivit utsatta. Medieutvecklingen har lett till att den negativa uppmärksamheten blir synligare och förekommer oftare. Förr skickade man brev, nu kan man göra det mesta genom internet, och dessutom vara anonym.

– Jag är personligt påverkad men inte rädd. Har man varit med i några år vaggas man in i en falsk trygghet, säger Lars Jalmert.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bältesrum byggs på Bup

Patienter som blir för aggressiva på Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Malmö skickas till vuxenpsykiatrin för tvångsåtgärder. Det vill ledningen nu ändra på – och bygger ett rum där barn och ungdomar kan spännas fast.

Skånes Fria

Få litar på pensionssystemet

Åtta av tio tror inte att de kommer få en tillräcklig pension. Minst förtroende bland unga, kvinnor och låginkomsttagare.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu