Skuldsatt hela livet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Skuldsatt hela livet

Hushållen i Sverige är mer skuldsatta än man tidigare trott. En stor majoritet av de låginkomsttagare med bostadslån kommer inte att bli skuldfria under sin livstid.

De svenska hushållens skulder har vuxit kraftigt de senaste åren och är höga i ett historiskt perspektiv, visar Riksbankens nya utredning. Eftersom skuldsättningen ligger på en ”oroande hög nivå” har Riksbanken nu valt att samla in data på individnivå bland skuldsatta personer, medan tidigare analyser baserats på stickprov bland nya låntagare.

Utredningen visar att sex av tio personer med bolån minskar sina skulder i en takt som motsvarar en genomsnittlig avbetalningstid på nästan 100 år. Övriga har antingen ökat sina skulder under den period som Riksbanken tittade på, från juli 2012 till juli 2013, eller har oförändrade skulder

Högst skulder i förhållande till inkomsten, den så kallade skuldkvoten, har hushåll med låga inkomster. Till skillnad från vad man tidigare trott är det låg- och medelinkomsttagare som är mest utsatta i lånekarusellen.

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley är förvånad över bredden i skuldsättningen.

– Många har haft intrycket att det här är något som har drivits av yngre höginkomsttagare bosatta i Stockholms innerstad. Nu kan vi konstatera att det också gäller deras mor- och farföräldrar ute i landet. Skulderna är faktiskt extra höga i de lägre inkomstgrupperna vilket gör dem sårbara för olika typer av samhällsekonomiska förändringar, sa Cecilia Skingsley, under en pressträff på onsdagen.

Störst är problemet i storstäderna där kostnader för att köpa lägenheter eller hus är högst. I Stockholms län finns en fjärdedel av landets alla hushåll med bolån.

Riksbanken har i olika sammanhang lyft fram riskerna med hög skuldsättning för hushållen, både risken för den enskilda personen och risken för den ekonomiska stabiliteten i landet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu