Fria Tidningen

Förvarstagna pressas att skriva under om frivilligt återvändande

Flera personer som skulle deporteras till Afghanistan under gårdagen pressades att skriva under avtal om frivilligt återvändande, enligt flera vittnesmål. Några lovades ekonomisk ersättning – pengar som inte finns. Men Migrationsverket förnekar att några sådana avtal har gjorts.

Omkring fem personer som deporterades med flyget till Afghanistan under gårdagen pressades att skriva under avtal om återvändande och blev lovade stöd i form av jobb, bostad och pengar. Det uppger flera asylaktivister som Fria varit i kontakt med.

”Sultan (en av dem som skulle deporteras, reds anm) har uppfattat det som att man lovat honom stödfinansiering (så kallat återvändandebidrag) om han skriver under på att han frivilligt återvänder till Afghanistan. Dagen efter han skrivit under har man sedan informerat honom om att han inte kommer att få några pengar och att han nu kommer att deporteras.”, skriver Hanna Tellholt på bloggen Happytogobattle.

Samma erfarenhet har asylaktivisten Aida Ghardagian. Hon har träffat utvisningshotade personer som berättat om hur de pressats att skriva under dokument om återvändande och att de blivit lovade en summa pengar för att klara uppehället i Afghanistan.

– De pressas att skriva under, men det slutar med att de inte får några pengar, berättar hon.

Migrationsverket har tidigare erbjudit personer så kallat återvändandebidrag för frivilligt återvändande till exempelvis Irak, men att något liknande system skulle finnas för Afghanistan förnekar myndigheten.

– Det finns inget sådant system med avtal om återvändande, kanske är det något polisen har, säger Leif Andersson som var enhetschef på förvaret i Göteborg tills för en månad sedan.

Även den nya chefen Stefan Grabås, som inte tillträtt än, förnekar att detta system skulle finnas.

Farid är en av dem som skickades till Aghanistan under gårdagen. Han hade själv inte skrivit under ett avtal om frivilligt återvändande, men känner till personer på förvaret på Sagåsen som gjort det.

– Jag reser inte frivilligt så varför skulle jag skriva under?

Han förstår inte varför svenska myndigheter fortsätter skicka personer till Kabul, trots att det är allmänt känt att säkerhetsläget där är väldigt dåligt.

– Människor dödas i Kabul, till och med en svensk journalist. Det är väldigt farligt där. Jag vet inte vad jag ska säga mer, säger han.

Runt om i landet fortsätter människor att protestera mot deportationer. Sedan 10 februari har flera personer bott i tältläger i Jesusparken i Malmö för att rikta ljuset mot de tvångsdeportationer som regelmässigt sker till Afghanistan. Under helgen som gick tvingades dock gruppen iväg ifrån Jesusparken av kommunen, men har flyttat till en anvisad plats i Folkets park.

Massieh Sadidgi, som är en av initiativtagarna till lägret och själv utvisningshotad, säger att de inte kommer att övernatta i tälten längre, men vara där på dagarna.

– Vi kan inte sova här på natten efter det som hände i Malmö där fyra personer blev allvarligt skadade. Det är för farligt. Men vi är här på dagarna, säger han.

Lynn Anjou, som också deltar i aktionen, säger att gruppen fått fin respons från besökare, men att Migrationsverket fortfarande inte har kommit till lägret eller hörsammat gruppens krav.

– De var inbjudna till en presskonferens, men kom inte. Nu jobbar vi vidare juridiskt med de utvisningshotades asylfall, säger hon.

Under våren kommer det att ske minst sex stora gruppdeportationer från Sverige. Förutom gårdagens deportation är ytterligare två massdeportationer till Afghanistan inplanerade, båda från Stockholm.

Fakta: 

Vid tiden för denna publicering skulle deportationerna verkställas, vi reserverar oss dock för att det kan ha skett ändringar som gjort att de ställts in.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu