• De skulle leva tillsammans i Sverige nu var planen, men istället lever Sabahattin Toprak som flykting i Grekland medan Nurten Tuncel är ensam i Mölndal.
  • – Vi kunde inte förutse detta, jag var helt chockad, säger Nurten Tuncel, om statskuppen i Turkiet som tvingade hennes man på flykt.
Göteborgs Fria

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

När GFT träffar Nurten Tuncel håller hon på och packar väskorna. Snart åker hon till Grekland och hälsar på sin man Sabahattin Toprak igen i Tessaloniki. Men det är under stor oro som hon åker och än en gång kommer hon att återvända hem utan honom.

Innan kuppförsöket i Turkiet 15 juli 2016 var det mesta frid och fröjd för Nurten och Sabahattin. De hade träffats genom gemensamma vänner i Gülen-rörelsen som de båda tillhör. Hon var i Sverige och han i Turkiet, med de blev ett par – på distans. De gifte sig i Sverige och i Turkiet i april förra året, besökte varandras familjer och planerade framtiden tillsammans. Den 14 juli 2016 åkte Nurten tillbaka till Sverige och tanken var att Sabahattin skulle komma efter en tid senare. Så blev det inte. Kuppförsöket i landet förändrade allt. För att slå tillbaka mot kuppmakarna beordrade president Erdogan bland annat att tusentals lärarlegitimationer skulle dras tillbaka och att pass skulle konfiskeras. Han anklagade Gülen-rörelsen för att ligga bakom statskuppen och Nurten och hennes man – som tillhör rörelsen – drabbades av allt detta. Myndigheterna konfiskerade hans pass, sparkade honom från jobbet som lärare och drog tillbaka lärarlegitimationen. Över en natt kunde plötsligt inte Sabahattin, som är turkisk medborgare, ta sig ut ur landet. Situationen blev snabbt allvarlig. Inom några dagar genomförde staten massarresteringar på mycket godtyckliga grunder och Sabahattin var i fara.

– Vi kunde inte förutse detta, jag var helt chockad och kunde inte tro att det var sant. Vi tvingades hitta sätt att smuggla ut honom ur landet, säger Nurten.

Hon blickar ut genom köksfönstret i lägenheten i Mölndal och håller stadigt kaffekoppen med båda händerna. Tanken var att Sabahattin och hon skulle leva sitt liv här nu och planera för framtiden tillsammans i Mölndal. I stället är lägenheten tom och nedsläckt. Novemberregnet piskar mot fönsterrutan. Hon minns Sabahattins flykt ut från Turkiet.

Efter flera försök lyckades han till slut ta sig från Turkiet till Bulgarien och senare till Grekland. Där sökte han asyl och paret kunde andas ut och trodde att saker och ting skulle ordna sig. Tvärtom blev det i stället nästa stopp från myndigheterna. Eftersom Sabahattin sökt asyl i Grekland kunde han inte söka asyl i Sverige också och inte heller överföras till Sverige. Sådana är reglerna.

– Han hade kunnat ta sig vidare till Sverige på illegal väg och sökt asyl här, men vi ville inte hålla på med falska dokument. Eftersom han inte har pass så måste man ordna falskt pass och det tyckte inte vi är rätt. Men annars hade vi sluppit allt elände idag, suckar Nurten.

Problemen är flera. Migrationsverket stoppar Sabahattin från att ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning till Nurten eftersom att hans pass är konfiskerat av turkiska myndigheter. Nurten är svensk medborgare och enligt reglerna om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning så har Sabahattin rätt att förenas med Nurten i Sverige. Men en till synes byråkratisk återvändsgränd har gjort det omöjligt. Svenska Migrationsverket godkänner bara en typ av identitetshandling – pass – och just det är omöjligt för Sabahattin att få fram.

– Han har visat på all annan typ av legitimation han har; körkort, id-kort, intyg från arbetsplatsen – men de godkänner inget av det, säger Nurten.

Sedan turkiska myndigheter beslagtagit Sabahattins pass i samband med kuppförsöket vägrar myndigheterna lämna tillbaka det och än mindre utfärda ett nytt. Att ens gå till myndigheterna och försöka reda ut frågan är en risk eftersom både Sabahattin och Nurten riskerar att gripas på godtyckliga grunder om de ger sig till känna i Turkiet.

Sabahattin kan inte heller överföras till Sverige för att få sin ansökan om asyl prövad här på grund av Dublinkonventionen som endast ger rätt att söka asyl i det landet hen kom till först.

– Situationen är omöjlig och vi ser ingen lösning. Vi vet inte hur det här ska sluta, säger Nurten.

Hon berättar att hela den här processen har påverkat henne mycket negativt, både fysiskt och psykiskt. Och som det ser ut nu finns det ingen lösning på problemet. Väskorna står packade. Än så länge är det Nurtens resor till Grekland som håller hoppet om en återförening i Sverige vid liv.

Fakta: 

Statskuppen i Turkiet

Den 15 juli 2016 gör delar av den turkiska armén försök att avsätta regeringen och ta makten i landet. Soldater tar kontroll över viktiga knutpunkter och försöker ta över säkerhetstjänstens högkvarter i Istanbul. Via det statliga tv-bolaget meddelar kuppmakarna att de tagit makten och utlyser undantagstillstånd och utegångsförbud.

Men under natten tar regeringstrogna soldater tillbaka viktiga byggnader och regeringsanhängare protesterar på gatorna mot kuppen. Kuppmakarnas soldater kapitulerar. President Erdogan slår tillbaka mycket hårt efter kuppförsöket och slår fast att det är Gülen-rörelsen som ligger bakom kuppen – något som förnekas och aldrig har fastställts och heller inte är troligt enligt många bedömare. En våg av massgripanden inleds omedelbart, tiotusentals människor blir av med jobbet och pass konfiskeras.

Källa: Utrikespolitiska institutet och Göteborgs universitet

Fethullah Gülen

• Religiös ledare från Turkiet. Bor numera i Pennsylvania, USA.

• Ledare för det löst sammansatta nätverket Gülen som har tusentals anhängare främst i Turkiet, men också i många andra länder.

• Gülen förespråkar utbildning, vetenskap och dialog mellan religiösa grupper.

• Den turkiska regeringen menar att Gülen är terrorist och kräver att han ska utlämnas från USA.

Källa: Göteborgs universitet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De spionerar på jobbsökande

Ett nytt företag gör riskbedömningar av sökandes ”sårbarhet och lojalitet” genom att samla in och analysera data från 300 källor.

Fria Tidningen

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu