• I sex månader kommer Nimat behöva hålla sig gömd och hoppas att nya regler träder i kraft.
Göteborgs Fria

Nimat, 19 år, är gömd: ”Jag drömde om ett nytt liv”

Nimat från Afghanistan har ett utvisningsbeslut hängande över sig. Redan nu har han levt gömd i tre månader. Hans enda hopp är att den nya lagen går igenom.

Nimat möter upp mig utanför sin skola i norra Göteborg. Han ser trött och sliten ut, men skiner upp när vi ses. Ler och visar vägen tillbaka in mot skolan.

Men han går med tunga steg och överkroppen är böjd, liksom hopsjunken. Energin är borta, kvar är en tung vardag att hantera. Han har varit papperslös i tre månader och framtiden är mycket oviss.

Han kom till Sverige i början av hösten 2015, som en av drygt 35 000 ensamkommande ungdomar som kom till Sverige det året. Han är ursprungligen från Afghanistan, har vuxit upp i Iran och har sin mamma och syskon kvar där. Men han kunde inte stanna där, livet var för hårt och han riskerade att skickas till krig i Syrien.

Då, för två och ett halvt år sedan, var det en stor lättnad att komma till Sverige som var ett fritt, öppet och demokratiskt land. Han hade stora förhoppningar om en bra framtid i Sverige och kände framtidstro. Men tiden gick. Beslut från Migrationsverket dröjde och oron växte.

– Jag hade en dröm om ett nytt liv, en ny chans. Jag hade satsat så mycket för att komma till Sverige, säger Nimat.

Han kämpade på. Efter flera flyttar runtom i Sverige hamnade han till slut i Göteborg. Här har han gått i skolan, fått kompisar, fått en vardag.

Men så kom avslagen. Först från Migrationsverket, sedan även från Migrationsdomstolen och beslut från Migrationsöverdomstolen om avslag på frågan om prövningstillstånd vilket betyder att processen är slut och Nimat ska skickas till Afghanistan.

Men han vägrar att acceptera beslutet. Han berättar att han inte har någonting i Afghanistan och inte kan leva där. Att leva som papperslös i Göteborg är ett bättre alternativ. Sedan sista avslaget kom får han heller inga pengar från Migrationsverket och försöker klara sig – på ingenting.

Ljuset i tunneln kom den 27 november i år då uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet blev klar. Förslaget innebär att en stor del av de ensamkommande ungdomar som sökte asyl i Sverige före den 24 november 2015 kan komma att få tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra sina studier. Men förslaget behöver få stöd i riksdagen och det förväntas träda i kraft först innan sommaren 2018.

Hur ska du klara dig så länge?

– Jag vet inte faktiskt. Jag kan inte planera så långt. Det är jättesvårt, säger Nimat.

Just nu bor han hos en svensk familj som beslutat sig för att hjälpa honom. De är ett par i 30-35-årsåldern som inte kände Nimat sedan tidigare men de träffade varandra genom gemensamma kontakter.

Även skolan – och kyrkan – är stora trygghetspunkter för Nimat.

– Lärarna låter mig gå kvar i skolan och jag kämpar för att få grundskolebetyg så jag kan läsa vidare på yrkesprogram. De säger till mig att gå hit varje dag som vanligt så jag gör det, säger han.

Sedan han kom till Göteborg har han också börjat gå till en kyrka och ser sig nu som kristen.

– Jag går dit varje dag efter skolan. Jag lär mig saker om Jesus. Jag tycker om det de säger och jag tror på Jesus nu, säger han.

Senaste året har varit turbulent. När han fyllde 18 år i vintras försvann god man, socialtjänstkontakt och boendet i Göteborg genom kommunen. Istället övergick boendeansvaret till Migrationsverket – som skickade Nimat till ett asylboende i Ullared. Där bodde han i åtta månader och han beskriver tiden som svår.

– Jag gick inte i skola under den tiden. Det var 300 personer som bodde där. Jag delade rum med tre andra. Om något gick sönder var det ingen som lagade det. Jag kände ingen där och det är långt från en stad. Det var ingen bra tid, säger Nimat.

Men genom kontakter hittade han familjen att bo hos och kunde komma tillbaka till Göteborg. Det var ett steg i rätt riktning.

Nu kämpar Nimat med att klara vardagen fram tills det kommer nya besked om vad den nya uppgörelsen kommer att ge. Det finns ett ljus i tunneln.

Och han har en dröm.

– Jag vill bli snickare.

Nimat heter egentligen något annat. Av rädsla för polisen kan han inte uppge sitt riktiga namn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu