Fria.Nu

Färre psykologer i Stockholms primärvård

VÅRDVAL Den låga ersättning som utbetalas för psykologbesök inom Vårdval Stockholm leder till att tillgången på psykologer inom primärvården utarmas, enligt Psykologtidningen. Av de 19 psykologer som tidigare var verksamma i Västerort finns exempelvis bara 6 kvar. I Stockholms läns primärvård finns nu totalt bara 18 psykologer.

”Med Vårdval Stockholms ersättningsmodell är det naturligtvis inte lönsamt att anställa psykologer då deras arbete jämställs med yrkesgrupper med annan utbildning och lägre löner”, skriver tidningens chefredaktör Eva Brita Järnefors på ledarsidan.

I Region Skåne och Västra Götalandsregionen, där vårdval ska införas, bygger ersättningssystemet på vårdbehov istället för antal besök och antalet psykologer inom primärvården har ökat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning pågår

Omställningsrörelsen växer och har blivit en påverkansfaktor i samhället. Men hur ser framtidens omställning ut?

Fria Tidningen

Onanitips

Tema Sex

Sexologen Suzann Larsdotter tipsar:

Fria Tidningen

Malawi hårt drabbat av aids

Malawi är ett av de tio värst aidsdrabbade länderna i världen, och det land där flest barn förlorat sina föräldrar till följd av sjukdomen.

Fria Tidningen

Nu får homosexuella ge blod – så länge de inte har sex

Blodtransfusioner FRIA har tidigare skrivit om förbudet mot att låta homosexuella människor ge blod i Sverige. I veckan kom till slut lagändringen som så många väntat på. Homosexuella män får från och med mars nästa år ge blod i Sverige – så länge de kan bevisa att de inte har haft sex med en annan man inom de senaste tolv månaderna. Det rör sig inte bara om homosexuella, utan även om personer med ”sexuellt riskbeteende” – det vill säga även de som har haft sex med prostituerade.

Fria Tidningen

Det gör ont att vara Martin Timell

Förra året var inget höjadarår för hemmafixarna. 20 000 personer skadades så svårt i samband med gör-det-självarbete i hemmet att de tvingades uppsöka akutsjukvård, rapporterar Socialstyrelsen i en studie över de skadehändelser som föranledde läkarbesök på akuten år 2008. Mest var det klämning, skärningar, och stick som ställde till det. Fingrarna var den oftast skadade kroppsdelen. Allt som allt tvingades över 700 000 människor uppsöka akuten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu