Fria Tidningen

Nu får homosexuella ge blod – så länge de inte har sex

Blodtransfusioner FRIA har tidigare skrivit om förbudet mot att låta homosexuella människor ge blod i Sverige. I veckan kom till slut lagändringen som så många väntat på. Homosexuella män får från och med mars nästa år ge blod i Sverige – så länge de kan bevisa att de inte har haft sex med en annan man inom de senaste tolv månaderna. Det rör sig inte bara om homosexuella, utan även om personer med ”sexuellt riskbeteende” – det vill säga även de som har haft sex med prostituerade.

Spritstinna jultraditioner är jobbiga för yngre

Alkohol Julöl och snaps är kutym i många svenska hem. Men vart fjärde barn har mått dåligt i samband med att föräldrarna överkonsumerat alkohol under julhelgen. Det visar en undersökning som IOGT-NTO genomfört bland besökarna på en populär hemsida riktad mot yngre. Obehagskänslorna återkommer varje jul- och nyårshelg för ungefär var tionde barn. Nästan 400 000 barn lever med föräldrar som konsumerar för mycket alkohol. Nykterhetsrörelsen skriver i ett uttalande att undersökningen visar att inte bara riskkonsumenter utan även så kallade normalkonsumering orsakar obehag hos de yngre.

God hälsa och motion ger smartare ungdomar

Motion Bra kondition slipar intelligensen. I alla fall enligt en färsk rapport från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som undersökt intelligensnivå och hälsotillstånd hos 1,2 miljoner svenska värnpliktiga under flera års tid. Undersökningarna visar att unga med bättre flås och träningsvana även presterade bättre på det intellektuella planet. Särskilt förmågan att arbeta med språk och det logiska tänkandet var klart överlägsen hos gruppen med bättre kondition. Forskaren bakom studien, Maria Åberg, säger i en kommentar till Dagens Nyheter att resultatet stämmer överens med vad man tidigare observerat när det gäller blodflödet till hjärnans främre delar i samband med motion.

Flera sjuksköterskor hotar med att säga upp sig i Uppsala

arbetsrätt Försämrade arbetsvillkor. Obekväma arbetstider. Sänkta OB-tillägg. Nu hotar sjuksköterskorna på en avelning för cancersjuka barn och ungdomar på Akademiska Sjukhuset i Uppsala att samfällt säga upp sig om inte situationen förbättras, uppger Dagens Medicin. Sjuksköterskorna har redan tidigare gått ut med att de accepterar en lönesänkning om även cheferna går med på sänkta löner. Ledningen för sjukhuset hade vid denna tidnings pressläggning fortfarande inte reagerat.

Omfattande brister i antivåldsarbetet

våld Barn och kvinnor som drabbas av våld i nära relationer får inte den hjälp de behöver, enligt en undersökning av 80 kommuner i landet som Socialstyrelsen genomfört. Trots att alla personer som utsätts för våld i hemmet har laglig rätt till stöd och hjälp finns brister inom alla kommuner. Särskilt allvarliga är felen i sju kommuner där Socialstyrelsen fattat beslut om att ge allvarlig kritik. Studien, som är den första nationella tillsynen av kommunernas arbete med våld mot barn och kvinnor, genomfördes bland annat för att kontrollera effekterna av den skärpning av lagstiftningen som trädde i kraft 2007.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning pågår

Omställningsrörelsen växer och har blivit en påverkansfaktor i samhället. Men hur ser framtidens omställning ut?

Fria Tidningen

Onanitips

Tema Sex

Sexologen Suzann Larsdotter tipsar:

Fria Tidningen

Malawi hårt drabbat av aids

Malawi är ett av de tio värst aidsdrabbade länderna i världen, och det land där flest barn förlorat sina föräldrar till följd av sjukdomen.

Fria Tidningen

Det gör ont att vara Martin Timell

Förra året var inget höjadarår för hemmafixarna. 20 000 personer skadades så svårt i samband med gör-det-självarbete i hemmet att de tvingades uppsöka akutsjukvård, rapporterar Socialstyrelsen i en studie över de skadehändelser som föranledde läkarbesök på akuten år 2008. Mest var det klämning, skärningar, och stick som ställde till det. Fingrarna var den oftast skadade kroppsdelen. Allt som allt tvingades över 700 000 människor uppsöka akuten.

Fria Tidningen

Förlossningsläkarna sa nej till Mora

Mora BB testade ett annorlunda grepp för att hantera en hotande nedläggning. De anlitade ett bemanningsföretag för att ringa upp samtliga förlossningsläkare i Sverige. Men uppringingen av fler än 900 läkare gav endast 14 intresserade. Och när en första utgallring var gjord återstod endast två lämpliga kandidater. Nu vill landstinget i Dalarna istället låta privatisera Mora BB för att kunna öppna verksamheten igen, uppger Dala-Demokraten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu