Fria Tidningen

Malawi hårt drabbat av aids

Malawi är ett av de tio värst aidsdrabbade länderna i världen, och det land där flest barn förlorat sina föräldrar till följd av sjukdomen.

Majoriteten av de aidsdrabbade i södra Afrika, den region i världen med högst antal hiv-smittade, är kvinnor och flickor. FN beräknar att mer än 365 000 malawier dog i aids mellan 1985 och 2001, och i dag är mer än 900 000 människor smittade. Livslängden sjunkit från 52 till 39 år.

Flertalet av de smittade är unga människor i arbetsför ålder, vilket innebär stora produktionsförluster och enorma kostnader för samhället. Mest kritisk är matfrågan. I Malawi är 90 procent av befolkningen beroende av jordbruket, och i aidsepidemins fotspår minskar och försämras produktionen då arbetarna blir för sjuka för att orka jobba. Samtidigt ökar befolkningens utgifter till följd av det ökade sjukvårdsbehovet.

2001 uppskattade FN:s mat och jordbruksorgan, FAO, att sju miljoner av Afrikas jordbruksarbetare dött i aids, och att ytterligare 20 miljoner kommer att dö före 2020.

Några exakta och dagsfärska siffror på antalet hiv-smittade i Malawi finns inte, men efter jämförelser mellan olika organisationers uppgifter är det troligt att siffran hamnar på mellan 11,5–14 procent av befolkningen.

Fakta: 

Aidssmittade i Malawi

Antalet HIV-smittade: 930 000 [860 000–1 000 000]

Smittade vuxna: 11.9% [11%–12.9%]

Aidsdrabbade barn under 14 år: 91 000 [80 000–100 000]

Föräldralösa barn i epidemins fotspår: 560 000 [480 000–650 000]

Källa: UNAIDS

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning pågår

Omställningsrörelsen växer och har blivit en påverkansfaktor i samhället. Men hur ser framtidens omställning ut?

Fria Tidningen

Onanitips

Tema Sex

Sexologen Suzann Larsdotter tipsar:

Fria Tidningen

Nu får homosexuella ge blod – så länge de inte har sex

Blodtransfusioner FRIA har tidigare skrivit om förbudet mot att låta homosexuella människor ge blod i Sverige. I veckan kom till slut lagändringen som så många väntat på. Homosexuella män får från och med mars nästa år ge blod i Sverige – så länge de kan bevisa att de inte har haft sex med en annan man inom de senaste tolv månaderna. Det rör sig inte bara om homosexuella, utan även om personer med ”sexuellt riskbeteende” – det vill säga även de som har haft sex med prostituerade.

Fria Tidningen

Det gör ont att vara Martin Timell

Förra året var inget höjadarår för hemmafixarna. 20 000 personer skadades så svårt i samband med gör-det-självarbete i hemmet att de tvingades uppsöka akutsjukvård, rapporterar Socialstyrelsen i en studie över de skadehändelser som föranledde läkarbesök på akuten år 2008. Mest var det klämning, skärningar, och stick som ställde till det. Fingrarna var den oftast skadade kroppsdelen. Allt som allt tvingades över 700 000 människor uppsöka akuten.

Fria Tidningen

Nytt förslag gör att fler får ge blod

Frågan har varit omdebatterad. Nu har Socialstyrelsen lagt ett förslag om att män som har haft sex med män ska kunna ge blod under vissa förutsättningar. I dag får de aldrig ge blod, trots att alla blodgivare hiv-testas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu