Glöm inte den finska erfarenheten

Sverigefinnarna har en viktig roll att spela i den antirasistiska kampen, skriver Victoria Rixer, programledare för Finnjävlarpodden.

Göteborgs Fria

Femårigt frirum firas på 44:an

I fem år har det anarkistiska biblioteket i El Cerro, Montevideo, Uruguay, fungerat som mötesplats ”för alla som vill hitta nya vägar till ett mer rättvist och solidariskt samhälle”, som grundarna skriver på hemsidan. Här kan man hitta fanzines, böcker om sociala rörelser, filosofi och psykologi, öppna kostnadsfria verkstäder i screentryck, keramik, capoeira och bokbinderi, bildverkstäder för barn, filmvisningar och föreläsningar.

Fria Tidningen

Marockos ambassad vägrade ta emot resolution

Budskapet från onsdagens tvärpolitiska manifestation utanför Marockos ambassad var klart och samstämmigt: släpp de politiska fångarna och häv ockupationen. Men på marockanska ambassaden ville man inte öppna dörren eller ens ta emot en resolution från deltagarna via posten.

Stockholms Fria

Kvinnor tog natten tillbaka

Runt 250 kvinnor samlades på kvällen den 8 mars i den årligen återkommande demonstrationen Ta natten tillbaka. Polishästar och piketstyrka befann sig stundtals mycket nära demonstrationståget, men konfrontationerna uteblev.

Stockholms Fria

'Feminismen är ingen humanism'

- Borgerliga feminister har nästan lyckats göra feminismen till ett individuellt frihetsprojekt. Men det kan aldrig vara feminism att exempelvis köpa hemhjälp för att kunna göra karriär. Att påstå det visar en total brist på klassperspektiv. Kapitalet är bra på att utnyttja de rasistiska och sexistiska strukturerna för att maximera sin vinst, så vilka tror du det är som ska utföra det arbete som frigörs när kvinnor gör karriär? Ekonomisk jämlikhet är en förutsättning för kvinnors frigörelse, säger Cecilia Höglund, aktiv i Kvinnopolitiskt forum, KPF.

Stockholms Fria

Motståndsmyller på festival

Kvinnors rätt att vika ut sig är en feministisk fråga, och för att vi i jämlikhetens namn ska ha lika många kvinnor som män på chefspositioner vore subventionerad hemhjälp en feministisk framgång.

Stockholms Fria

Vem som städar är en fråga om makt

Vem vill egentligen städa? Och vem måste göra det för att överleva? Frågan om vem som städar handlar om över- och underordning, konstaterades det under ett seminarium arrangerat av fackföreningen SAC-Syndikalisterna i veckan.

Synpunkten
:

Gör det själv eller dö

"När helgen kommer och inte ett sms regnar in för att berätta om kvällens möjligheter, då vet man att man är ute ur leken. Ingen frågar om man vill köra bussen på nästa turné eller vara med och slanga diesel vid fyrasnåret. Har man tur får man låna videon av någon granne, så att man - om man orkar - kan hyra en film att se när ungarna somnat. '

Kämpa vidare, Morsan!

- Det är urkul på Urkult!

Jag lovar, precis så säger tonåringen med bindi i pannan, som säljer vårrullar och ris med sötsur sås för 20 kronor på friluftsresturangen Rattanas, på bred norrländska. Två gånger, liksom uppfordrande.

Stockholms Fria

Sidor

© 2023 Fria.Nu