”Folket har frigjort sig från en förtryckarregim”

De våldsamma protesterna i Kirgizistan har fått regeringen att kollapsa och president Balkijev att fly. Oppositionen lovar frihet och rättvisa till förtryckt folk samtidigt som Balkijev vägrar avgå. Ryssland erkänner oppositionsledaren Roza Otumbajeva som ny regeringschef medan USA svarar med tystnad.

Fria Tidningen

Internationell kampanj mot israelisk ”apartheid”

Gaza står i centrum när årets anti-apartheidkampanj går av stapeln. Samtidigt som blockaden överskrider sin tusende dag manar professor Haidar Eid vid Al-Aqsa universitetet i Gaza till en internationell handels- och investeringsbojkott av Israel och efterlyser en fred som baseras på internationell rätt.

Fria Tidningen

Afghanistannärvaro orsakar nederländsk regeringskollaps

Frågan om nederländsk truppnärvaro i Afghanistan har fått landets regering att kollapsa. Nederländerna kommer att ta hem trupper från Uruzganprovinsen redan under sommaren och Natoexperter tror att fler länder kan komma att dra sig ur det militära samarbetet i Afghanistan.

Fria Tidningen

Egyptisk bloggare dömd till fängelse

Den egyptiske bloggaren Wael Abbas har dömts till sex månaders fängelse för att ha förstört en internetkabel. Wael har under flera år bloggat om maktmissbruk, polisbrutalitet och korruption i landet och är själv inte förvånad över den hårda domen. "Med svepskäl tystas obekväma röster och jag är inte den första att drabbas", säger Wael Abbas till Fria Tidningen.

Fria Tidningen

FN:s tidsfrist för Israel och Hamas har löpt ut

Den tidsfrist som FN gett Israel och Hamas för att själva utreda händelserna kring Gazakriget har löpt ut. Tillförlitligheten i Israels militära utredning ifrågasätts av FN och Hamas har ännu inte tillsatt någon utredning. Efterföljs rekommendationerna i Goldstonerapporten riskerar båda parter att ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Fria Tidningen

Gör upp med myterna

I dokumentären Generalen och kvinnorna skildrar Maj Wechselmann en bortglömd massaker. Med vittnesmål från den indonesiska kvinnorörelsens politiska fångar tecknar regissören ännu ett stycke nattsvart krigskritik.

Fria Tidningen

Tidsmaskin till orientens klichéer

Bara bröst och mörka, välansade mustascher. Löjliga skurkar och förföriska magdansöser. Utställningen Iranska filmaffischer för betraktaren tillbaka till det romantiska orienten och dess koloniala schabloner.

Stockholms Fria

Coca-Cola vill stoppa kritisk film

En ny dokumentärfilm om Coca-Cola kopplar företaget till mord på fackliga ledare i Colombia. Nu vill företaget förhindra en studentfilmorganisation från att visa filmen.

– Att ge sig på oss, en biograf på gräsrotsnivå, ser vi som ren skrämseltaktik, säger Kyle-Nathan Verboomen på Cinema Politica Stockholm.

Fria Tidningen

”Lite som på ett väckelsemöte”

När Arena Baubo står på scen är publiken högst delaktig, bland annat genom allsång. I nya föreställningen har Modesty Blaise en central betydelse, berättar Katja Seitajoki.

Fria Tidningen

Bättre individer eller bättre politik löser klimatkrisen

Höstens bokskörd bjuder på två böcker om klimatkrisen, båda med ett uppfriskande fokus på lösningar. I såväl filosofiprofessor Folke Tersmans Tillsammans som journalisten David Jonstads Vår beskärda del får läsaren veta att det är hon själv som kan göra skillnad.

Fria Tidningen

Sidor

© 2023 Fria.Nu