Fria Tidningen

Egyptisk bloggare dömd till fängelse

Den egyptiske bloggaren Wael Abbas har dömts till sex månaders fängelse för att ha förstört en internetkabel. Wael har under flera år bloggat om maktmissbruk, polisbrutalitet och korruption i landet och är själv inte förvånad över den hårda domen. "Med svepskäl tystas obekväma röster och jag är inte den första att drabbas", säger Wael Abbas till Fria Tidningen.

Historien började som ett grannbråk där Wael Abbas anklagades för att medvetet sabotera husets gemensamma internetuppkoppling. En uppretad granne ringde och hotade Wael Abbas för att sedan ta med sig sin bror och attackera Abbas i hans hem.

Wael Abbas fick sin framtand krossad i överfallet och polisanmälde händelsen men blev själv den som dömdes i slutändan. Den till synes triviala tvisten utvecklade sig till en märklig rättstvist med många frågetecken.

– Min grannes bror är polis, utan den positionen hade de förmodligen inte attackerat mig. Dessutom verkar det som att den tjänsteman som borde ha hållit mig underrättad om fallet mutats till tystnad, säger Wael Abbas.

Trots ögonvittnen, sjukhusrapporter och bilder lades Wael Abbas åtal ned i brist på bevis. Samtidigt pågick en hemlig utredning mot honom där han anklagades för sabotage. I slutet av januari meddelade egyptisk domstol att Wael Abbas dömts till sex månaders fängelse och böter för sabotage.

– Det är den strängaste domen som går att få för skadegörelse och den delas normalt sett ut till någon som har bränt ner en hel byggnad, klargör Abbas.

På den regimkritiska bloggen Misr Digital skildrar Wael Abbas egyptiskt gatuliv och motståndsaktivism. Han ryggar inte för tabubelagda ämnen som sexuella trakasserier, tortyr och strukturellt maktmissbruk.

För några år sedan lade Wael Abbas upp en video på hur två polismän misshandlar en busschaufför. Videon spreds vidare från bloggen till Youtube och nådde både en egyptisk och en internationell publik. Initiativet ledde till att två polisbefäl fälldes för tortyr, något som aldrig tidigare hänt i Egypten.

Som reporter stöter Wael Abbas regelbundet på vittnesmål om polisbrutalitet, korrumperade rättsprocesser och maktmissbruk. Han har för länge sedan konstaterat att det inte rör sig om några isolerade händelser och är därför inte förvånad över att själv drabbas.

– Jag har aldrig trott att myndigheterna ska sätta dit mig av politiska skäl. De använder sig av den här typen av svepskäl för att tysta obekväma röster och jag är inte den första som drabbas.

Wael Abbas hyser inga som helst tvivel om att domen är ett försök att tysta honom. Han har tidigare misshandlats i samband med demonstrationer, suttit i arrest, fått sitt hem genomsökt när han befunnit sig utomlands, sett sin dator konfiskeras på flygplatsen, tagit emot anonyma hot och smutskastats i statskontrollerade medier.

Även om Egypten inte har några censurlagar är yttrandefriheten i landet kraftigt kringskuren. Genom bloggar och sociala sajter som Facebook uppnår skribenter en större öppenhet. Men regimen slår också till mot bloggosfären. Under de senaste åren har flera människorättsorganisationer kritiserat landet för bristande yttrandefrihet och de upprepade attacker som riktats mot just bloggare. Flera fall har uppmärksammats internationellt, däribland domen mot bloggaren Abd el-Karim Suleiman som dömdes till fyra år för att ha förolämpat president Mubarak och skymfat islam.

Wael Abbas, som har ägnat sig åt bloggande sedan 2004, säger att sociala medier erbjuder en frihet han inte funnit någon annanstans. Bloggen Misr Digital har vunnit internationell ryktbarhet och Wael Abbas bjuds in till konferenser världen över. Han har deltagit i svenska Gräv 09 och nobbat en inbjudan från Bushadministrationen till Washington. Men trots sin kändisstatus har han svårt att få journalistjobb i Egypten.

– Jag har stämplats som aktivist, vilket gör att jag betraktas som en börda både av internationella medier verksamma i Egypten och av inhemsk press.

Abbas har överklagat domen och i morgon, torsdag, tas fallet upp i högre instans.

Fakta: 

Läs Wael Abbas blogg här (på arabiska).

Läs mer om den begränsade yttrandefriheten i Egypten:

Diktaturer skräms av internet

FRIA:s Mellanösternkorrespondent gripen i Egypten

• Avvisade FRIA-journalisten tillbaka i Sverige

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Folket har frigjort sig från en förtryckarregim”

De våldsamma protesterna i Kirgizistan har fått regeringen att kollapsa och president Balkijev att fly. Oppositionen lovar frihet och rättvisa till förtryckt folk samtidigt som Balkijev vägrar avgå. Ryssland erkänner oppositionsledaren Roza Otumbajeva som ny regeringschef medan USA svarar med tystnad.

Fria Tidningen

Internationell kampanj mot israelisk ”apartheid”

Gaza står i centrum när årets anti-apartheidkampanj går av stapeln. Samtidigt som blockaden överskrider sin tusende dag manar professor Haidar Eid vid Al-Aqsa universitetet i Gaza till en internationell handels- och investeringsbojkott av Israel och efterlyser en fred som baseras på internationell rätt.

Fria Tidningen

Afghanistannärvaro orsakar nederländsk regeringskollaps

Frågan om nederländsk truppnärvaro i Afghanistan har fått landets regering att kollapsa. Nederländerna kommer att ta hem trupper från Uruzganprovinsen redan under sommaren och Natoexperter tror att fler länder kan komma att dra sig ur det militära samarbetet i Afghanistan.

Fria Tidningen

FN:s tidsfrist för Israel och Hamas har löpt ut

Den tidsfrist som FN gett Israel och Hamas för att själva utreda händelserna kring Gazakriget har löpt ut. Tillförlitligheten i Israels militära utredning ifrågasätts av FN och Hamas har ännu inte tillsatt någon utredning. Efterföljs rekommendationerna i Goldstonerapporten riskerar båda parter att ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Fria Tidningen

53 palestinier vräkta i östra Jerusalem

Natten till söndagen vräktes 53 palestinier från sina hem i östra Jerusalem. Handlingen, som omedelbart fördömdes av EU, FN och USA, blottlägger Israels ovilja att hörsamma kraven på ett stopp för bosättningar på ockuperad mark.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu