Kommentar: Kampen om välfärden

"Vi är inte på defensiven”. Det var det mantra som fastnade från ABF Göteborgs välfärdsdebatt på Trappan i tisdags med Wanja Lundby-Wedin och Asbjørn Wahl. Lundby-Wedin hade inte nått insikt gällande fackens och även vänsterns kris. Bilden många har är att vi lever kvar i en samförståndsanda som inte längre finns och att facken nu för en försvarskamp istället.

Göteborgs Fria

Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet

Flertalet organisationer diskuterade FN:s program för fattigdomsbekämpning på Världskulturmuseet förra lördagen. Anders Oljelund, chef för UD:s enhet för global utveckling, fick svara på frågor från en kritisk debattpanel men försvarade sig väl.
- Ni måste få politikerna att inte prata om de kortsiktiga frågorna, sa Oljelund.

Göteborgs Fria

En glad tur på livet

Ida Olsson bor i Göteborg sedan sex år och arbetar som musiker och skådespelare. Hon släppte i månadsskiftet sin debutplatta "En tur på livet" under den egna etiketten 8NIO. En självsäker debut med övervägande vackra tongångar och proffsigt ackompanjemang.

Göteborgs Fria

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Fria Moderata Studentföreningen bakom "oberoende" anti-Moore-sajt

Nu har sajten Finn59fel.com lanserats som vill avslöja de "faktafel och förvanskningar" i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11 som har svensk premiär i dag. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. I ett pressmeddelande beskriver nätverket sig självt som "politiskt obundet" men bakom kampanjen ligger i själva verket Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Göteborgs Fria

Substanslös Moore-kritik blir 'okej' i massmedierna

Den amerikanske filmaren Michael Moore har fått minst lika mycket ris som ros i media, framför allt på hemmaplan. Aldrig någonsin har en dokumentärfilm granskats så hårt av omvärlden som hans senaste film, Fahrenheit 9/11. Kanske just på grund av detta lyckades filmen, som hade amerikansk premiär i helgen som gick, spela in hela 21,8 miljoner USD första helgen, vilket gör den till 'tidernas mest inkomstbringande dokumentärfilmslansering', enligt New York Times.

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

Synpunkten
:

Hur stor är vår konsumentmakt?

"Konsumenter, "bra" som "dåliga", måste framför allt utöva sitt inflytande som medborgare i samhället - på sin arbetsplats, bland släkt och vänner eller i någon organisation - och börja efterfråga ekonomiska regler som gynnar fysiska personer, inte judiriska. En självklar prioritering som vi tappade bort någonstans på vägen.'

Seminarium: Att våga förklara utan att försvara

I går hölls säsongens sista debatt i ABF Göteborgs serie MedieTrappan - Media 1000 dagar efter Göteborgskravallerna. Som vanligt vid debatter om EU-toppmötet så låg känslorna nära till hands. Liksom under tidigare liknande debatter verkar de journalister som gjort det sämsta journalistiska jobbet hårdast förneka sina misstag ha lättast för att bli upprörda.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu