Göteborgs Fria

Kommentar: Kampen om välfärden

"Vi är inte på defensiven”. Det var det mantra som fastnade från ABF Göteborgs välfärdsdebatt på Trappan i tisdags med Wanja Lundby-Wedin och Asbjørn Wahl. Lundby-Wedin hade inte nått insikt gällande fackens och även vänsterns kris. Bilden många har är att vi lever kvar i en samförståndsanda som inte längre finns och att facken nu för en försvarskamp istället.

En som delar denna bild är Asbjørn Wahl från For Velferdsstaten, en sammanslutning av norska fackliga organisationer med en klar politisk vilja. Asbjørn menar att fackföreningsrörelsen länge varit på defensiven, även i Sverige. Här som på många håll i Europa har facken tappat mark. En halv miljon har på kort tid gått ur a-kassan och nittiotalets kultur med osäkra och tillfälliga jobb tycks ha kommit för att stanna. Detta menar Asbjørn är just precis det som är själva maktförskjutningen. Att facket i Sverige ligger platt när folket valt en högerregering har han aldrig varit med om i något annat land.

I Asbjørns Norge har LO erkänt att man hamnat på defensiven. Men man har också valt en ”ny kurs”. I lokalvalet i Trondheim 2003 drev LO en egen valrörelse och lät bli att stötta Socialdemokraterna. Man sa istället: ”Vi ska stötta det parti som tillmötesgår vara krav”, vilket slutade med att de partier som gick samman bakom fackets plattform fick över 60 procent av rösterna. År 2005 gjordes en liknande kampanj på nationell nivå vilket vitaliserade debatten för första gången på många år och pressade fram en ny socialdemokratisk politik, närmare vänstern. Facket hade bestämt sig: Vår lojalitet tillhör politiken, inte organisationen.

I Sverige har en sådan polariserad debatt, med ett starkt politiserat fack i centrum, lyst med sin frånvaro. Vi vill tydligen gärna fortsätta att finansiera vår välfärd med skattemedel men vi ser inte själva ägandet som någon stor grej, vilket norrmännen uppenbarligen gör.

Så, har norrmännen fattat något som vi inte har? ”Många tror att krisen kommer från USA men det är istället ett nödvändigt resultat av den oreglerade kapitalismen”, sa Asbjørn under debatten i tisdags. ”Privatiseringspolitiken har gett oss denna kris. Vi är bara i början av den och det kommer att bli ännu värre”.

Kan det vara så att det är detta med en återreglerad kapitalism som är själva fröet till nästa politiska vänstervåg? Kan den politiska vision som vissa åhörare efterfrågade under debatten byggas på systemkritik? Att det är detta som facket i Norge tycks ha fattat och som man rentav kan gå till val på?

Det goda exempel som Norge försöker sig på kan låta som en nationalistisk strömning. Men vad gör nationella räddningsplaner på EU-nivå till en så mycket bättre idé än nationella pilotinitiativ mot globala problem? Att ett land tar ett internationellt initiativ är inte nationalistiskt. Att alla länder tar samma sorts nationella initiativ är i sämsta fall nationalistiskt och i bästa fall bara kortsiktigt.

Vi behöver mer visioner nu än någonsin. Norges fackföreningsrörelse duger rätt bra som förebild, i brist på bättre svenska motsvarigheter. De har visat hur man kan skulle kunna gå tillväga även i Sverige för att sätta igång en opinion som driver krav på demokratiska reformer och mobiliserar mot marknadsliberala tankegångar. Det tror jag man kan gå till val på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet

Flertalet organisationer diskuterade FN:s program för fattigdomsbekämpning på Världskulturmuseet förra lördagen. Anders Oljelund, chef för UD:s enhet för global utveckling, fick svara på frågor från en kritisk debattpanel men försvarade sig väl.
- Ni måste få politikerna att inte prata om de kortsiktiga frågorna, sa Oljelund.

Göteborgs Fria

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Fria Moderata Studentföreningen bakom "oberoende" anti-Moore-sajt

Nu har sajten Finn59fel.com lanserats som vill avslöja de "faktafel och förvanskningar" i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11 som har svensk premiär i dag. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. I ett pressmeddelande beskriver nätverket sig självt som "politiskt obundet" men bakom kampanjen ligger i själva verket Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Göteborgs Fria

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

Seminarium: Att våga förklara utan att försvara

I går hölls säsongens sista debatt i ABF Göteborgs serie MedieTrappan - Media 1000 dagar efter Göteborgskravallerna. Som vanligt vid debatter om EU-toppmötet så låg känslorna nära till hands. Liksom under tidigare liknande debatter verkar de journalister som gjort det sämsta journalistiska jobbet hårdast förneka sina misstag ha lättast för att bli upprörda.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu