Göteborgs Fria

Seminarium: Att våga förklara utan att försvara

I går hölls säsongens sista debatt i ABF Göteborgs serie MedieTrappan - Media 1000 dagar efter Göteborgskravallerna. Som vanligt vid debatter om EU-toppmötet så låg känslorna nära till hands. Liksom under tidigare liknande debatter verkar de journalister som gjort det sämsta journalistiska jobbet hårdast förneka sina misstag ha lättast för att bli upprörda.

Underrubriken för kvällen var "Hur har medierna påverkats av det som hänt?" och på den frågan skilde sig meningarna åt.

Janne Josefsson, frilansjournalist på SVT, har blivit ännu mer tveksam till officiella förklaringar. Han kallade mediabevakningen under EU-toppmötet för "en av de mest veritabla kollapserna under modern tid."

- I rollen som journalist är det viktigt att förklara och inte förkasta, som man lätt kan råka göra privat.

Sanna Klinghoffer har dragit lärdomen att "ingenting är som man tror att det är" och pekade på den stora skillnaden i resurser mellan redaktioner.

- Det är en stor begränsning på P4 att det inte ges tid till nåt, sa hon.

Men för Mats Wångersjö, journalist på GT, har bevakningen av EU-toppmötet inte påverkat hans sätt att arbeta. Han var "nöjd med allt från början till slut" och kände sig inte styrd "vare sig av tidsbrist eller chefer". Istället är det fråga om saklighet menade Wångersjö.

- Jag har häpnat över den totala brist på faktakunskap som verkar finnas hos kulturjournalister.

Mats Wångersjö var även noga med att skilja på nyhetsjournalistik och annan journalistik och kallade det omtalade tv-inslaget om polisskotten i Vasaparken för "välklippt".

- Nyhetsjournalistik är inte Janne Josefssons starka sida men det är våran. Uppdrag Granskning ger inte bilden av hur det var där och då. Den verkligheten är en helt annan, sa han.

Efter ett att Janne Josefsson ställt frågan om varför polisvinkelns så okritiskt manglades ut gav Mats Wångersjö följande bild av sin syn på nyhetsjournalistik.

- Han ljög nog så då ger vi fan i att publicera. Så jobbar inte journalister.

- Och om åttio ungdomar blivit förnedrade och inte blir publicerade..?, replikerade Janne Josefsson.

Trots pajkastningen fanns det spår av självkritik och framtidstro. Sanna Klinghoffer tyckte att de redan efter Backabranden fått rutin på självkritiken och att det gett mycket tillbaka också i samband med EU-bevakningen.

Janne Josefsson målade däremot upp en svartare bild. Han sade sig skrämmas av att man tog den gemensamma mediabilden som intäkt för att det som hände var den objektiva sanningen och framhöll vikten av alternativa medier för att rädda förtroendet för journalistiken.

- Det som håller på att försvinna är mångfalden. Folk tror inte att det brinner innan man hört det på lokalradion.

Han ser inte att den undermåliga mediabevakningen har lett till några större framsteg så här 1 000 dagar senare.

- Det som skedde i Göteborg sker ännu grövre idag. Titta på de här löpsedlarna, de har ingenting med verklighetsuppfattning att göra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommentar: Kampen om välfärden

"Vi är inte på defensiven”. Det var det mantra som fastnade från ABF Göteborgs välfärdsdebatt på Trappan i tisdags med Wanja Lundby-Wedin och Asbjørn Wahl. Lundby-Wedin hade inte nått insikt gällande fackens och även vänsterns kris. Bilden många har är att vi lever kvar i en samförståndsanda som inte längre finns och att facken nu för en försvarskamp istället.

Göteborgs Fria

Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet

Flertalet organisationer diskuterade FN:s program för fattigdomsbekämpning på Världskulturmuseet förra lördagen. Anders Oljelund, chef för UD:s enhet för global utveckling, fick svara på frågor från en kritisk debattpanel men försvarade sig väl.
- Ni måste få politikerna att inte prata om de kortsiktiga frågorna, sa Oljelund.

Göteborgs Fria

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Fria Moderata Studentföreningen bakom "oberoende" anti-Moore-sajt

Nu har sajten Finn59fel.com lanserats som vill avslöja de "faktafel och förvanskningar" i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11 som har svensk premiär i dag. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. I ett pressmeddelande beskriver nätverket sig självt som "politiskt obundet" men bakom kampanjen ligger i själva verket Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Göteborgs Fria

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

© 2024 Fria.Nu