• The art of hosting är en verktygslåda av metoder för att skapa samtal som bär frukt.
Landets Fria

The art of hosting – en ”unik verksamhet”

The art of hosting är en verktygslåda av metoder för att gemensamt lösa komplexa problem och frågeställningar i alla typer av organisationer och nätverk. Metoden kom till Sverige för fem år sedan, när man började hålla kurser på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona som en del av det internationella mastersprogrammet. Omställning Järna har också haft en kurs i The art of hosting som ett sätt att samla ihop organisationer inom miljö till ett gemensamt arbete.

Inom EU finns 1 400 utbildade i deltagande ledarskap som lärt sig leda sig själv och andra genom dessa metoder. Kajsa Balkfors är en av Sveriges ledande praktiker. Hon förklarar vad metoderna innebär.

– Dels är The art of hosting ett förhållningssätt till ledarskap och deltagande ledarskap från det personliga till det systematiska. Och dels är det en process för medskapande, så kallat co-creation, som är ett innovativt sätt att gemensamt lösa komplexa problem.Själv har Kajsa Balkfors arbetat med Art of hosting i allt från hållbart fiske i Östersjön, bankens nya roll, att leda i komplexiteten som omger näringslivet, deltagande demokrati i kommuner, lärarrollen och skolan – till på ett nationellt plan med rasism genom initiativet Sverige 3.0.Hon har bra exempel på hur Art of hosting har hjälpt komplexa forum och frågor med många olika deltagare att komma fram till gemensamma mål.

– I Östersjöfrågan har vi politiker, storskaligt industrifiske, miljöingenjörer, företagare, småskaliga fiskare, experter, aktivister, olika kulturer, språk och sju olika länder involverade. Det rör sig om frågor som är både akuta och komplexa och där man ofta krigar om vems forskning som inte stämmer och driver sin egen specifika agenda. Ofta sker mötena i form av paneler, vilket skapar en vi och dom-känsla och man anlitar gärna olika experter vars kunskap står över de andras, berättar hon.Balkfors och hennes kollega designade en process för att dra nytta av den kollektiva intelligensen och få folk att släppa sina agendor och i stället lägga sin kraft på sakfrågan.

– Efter fyra timmar hade vi till allas förvåning, tio punkter som alla var överens om var huvudfrågorna som man ville arbeta med och framföra som de viktigaste åtgärdspunkterna till EU.I Sverige finns det många kulturella aspekter som man kan överbygga och arbeta med inom ramen för the Art of hosting.

– Vi har ett väldigt ingenjöriellt tänkande här i Sverige. Man vill ha en lösning på problem och sedan implementera den och man vill att det ska vara en fast lösning som sedan gäller och inte behöver arbetas med kontinuerligt.

I Sverige förlitar vi oss mycket på expertis och experter för att lösa komplicerade frågor, men experter fungerar inte när det gäller komplexa frågor, eftersom det finns så många olika faktorer som inverkar och där det är helhetssynen som eftersträvas, inte enbart kunnandet, menar Balkfors.Svenskarna har ett internationellt rykte att vara effektiva och duktiga, men också kulturellt obildade och svårkonverserade, menar Kajsa Balkfors.

– Jag läste en artikel i en fransk affärstidning där de förklarade att ingen vill göra affärer med svenska vd:ar, för att de är så obildade. De läser ekonomi, men inte filosofi och är inte kultiverade och bildade på samma sätt som är självklart för ledare inom näringslivet i andra kulturer. Själv har Kajsa Balkfors arbetat som ledare inom kultursektorn och ler igenkännande åt fransmännens analyser.

– Vi måste förstå människan och kulturer för att kunna skapa relationer, mening och resultat. För mig är The Art of hosting ett sätt att bygga kapacitet i Sverige för processer som inkluderar även personliga och kulturella aspekter i ledarskap.När man ser på internationella mätningar som handlar om individualism ligger Sverige i topp, långt över till exempel USA. Vi har en starkt solidarisk tradition, men det är staten som stått för att administrera den solidariteten, inte individen, menar hon

Att Kajsa Balkfors hamnade inom Art of Hosting var inte någon tillfällighet. Hon hade känt till träningen sedan den kom till Sverige och när hon efter 12 år avslutade sitt arbete som ledare för Cirkus cirkör i januari förra året tog hon chansen.

– I Art of hosting träffade jag gelikar. Jag hade arbetat med värdegrundsbaserat och deltagande ledarskap i över 15 år. Det är ett annat sätt att jobba än vad som är vanligt i företag. Genom Cirkör hade jag arbetat med att införa nycirkus som är en gränsöverskridande konstform i Sverige och jag ville satsa på att sprida gränsöverskridande ledarskap och ett annat sätt att arbeta som gör det möjligt att skapa både mening och resultat. Det är en självklarhet när man jobbar som artist. Att jobba med sin kreativitet och omsätta den i praktiken. Det som verkligen betyder något, menar Kajsa Balkfors.En kollega till Balkfors som arbetar i Kanada hade en grupp där deltagare från Kanadas urbefolkning medverkade. En av dem sa i processen att det är att visa godhet att be andra om hjälp. Att man inte kan lita på människor som inte kan be om hjälp. Det är en fråga om tillit och att ta vara på den tilliten.

Att visa tillit och att inte vara rädd för att stödja sig på andra är en av de många saker som Kajsa Balkfors har blivit bättre på personligen.

– Jag har blivit skolad i att jag ska kunna ha svar på tal och klara mig själv, vilket också är typiskt svenskt. Men jag har lärt mig att bli bättre på att be om hjälp och ställa frågor. Jag har fått ett globalt nätverk med samma grundvärderingar och förståelse. The Art of hosting är en unik och generös plattform där fokus är att utveckla fältet och praktiken, vilket alla vinner på i längden.

I Art of hosting finns inga certifieringar eller hierarkier. De med stor erfarenhet som också tar ett större ansvar för utveckling av fältet kallas stewards. Alla är praktiker. Alla är likvärdiga. Alla kan lära sig något av alla. I somras arbetade Kajsa Balkfors i ett värd-team med fyra processledare med ett internationellt åttadagarsforum för en hållbar levande jord (soil). Kollegan hon arbetade i par med hade hon aldrig träffat tidigare.

– Vi hade bara skypat och pratat per telefon. Vi träffades dagen innan forumet började, men det var som om vi känt varandra i 20 år. Vi visste helt enkelt. Det gick jättebra att jobba ihop direkt. Det är så häftigt att det finns så självklara grundvärderingar och verktyg för att hjälpa en grupp skapa mening och resultat.

I Sverige har Art of hosting funnits i fem år men kurserna har varit arrangerade av högskolor eller föreningar som Omställningsrörelsen. Den 25–27 september kommer den första helt öppna träningen i Sverige. Tredagarsträningen kommer ledas av sex värdar, däribland Toke Möller och Monica Nissen, som var med från början när The Art of Hosting först lanserades i Europa för 15 år sedan.

Fakta: 

Metoder för Art of Hosting

Circle – Alla sammankomster inom Art of Hosting sker i cirklar. Urmötets form.

World café – Smågrupper på fyra eller fem personer kan låta så många som 1000 personer i ett rum arbeta med samma frågeställningar.

Open space technology – När alla tillsammans medverkar till att lösa ett problem eller en fråga, till exempel runt strategi, nedskärning eller omorganisation.

Appreciative inquiry – Frågeställningar från det som är till vad det skulle kunna vara. Ett sätt att visionsarbeta runt frågor.

Action learning – En process där människor reflekterar över praktiska erfarenheter för att lösa gemensamma problem.

Collective mind-mapping – Deltagare gör gemensamma tankekartor.

Collective story harvest – Deltagare lär sig tillsammans genom att dela med sig av sin eller sin organisations gemensamma historia.

Pro action café – En blandning av Open space technology och World café.

Graphic facilitation – En metod där en tecknare ritar de scenarier som mötet kommer fram till för att visuellt ta fram en framväxande samsyn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställningsrörelsen laddar för nytt år

Omställningsagendan för 2014 har politiskt inflytande, självförsörjning och inre omställning högt på agendan. Landets Fria Tidning har kontaktat omställare runt om i landet för att fråga vad de prioriterar nästa år.

Landets Fria

Nytt stöd för omställning

I helgen möttes omställare från hela landet i Ytterjärna för att bilda ett nytt omställningsnätverk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu