Protester mot militärövning i Östersjön | Fria.Nu
  • På lördag inleds militärövningen Northern Coasts i Östersjön.
Fria Tidningen

Protester mot militärövning i Östersjön

Samtidigt som Obama besöker Sverige pågår förberedelserna inför helgens stora militärövning i Östersjön som USA och flera Nato-länder deltar i. Inför presidentens besök höjs röster mot Sveriges allt närmare militära samarbete med USA och Nato.

På lördag inleds militärövningen Northern Coasts för sjunde året i rad. För första gången är Sverige värd för övningen som samlar över 2 500 soldater och sjömän från 14 olika länder. Syftet med övningen är att de Nato- och EU-länder som bjuds in att delta ska öva in för olika krisscenarier i en miljö med trånga och grunda vatten som utgörs av Östersjöns kuster.

– Det kan handla om ett scenario där man går in för att lösa olika uppgifter som att till exempel evakuera personal. Det handlar inte, i första hand, om att bedriva krig utan om att lösa uppgifter tillsammans, säger Jimmie Adamsson, informationschef för övningen, på Försvarsmakten.

Övningen genomförs huvudsakligen av Nato-länder och några som kommer delta är USA, Kanada, Tyskland, Polen och Storbritannien. Men att det rör sig om en Nato-övning tycker inte Adamsson att man kan säga eftersom det är Sverige och Tyskland som leder övningen.

– Nato-övning är det om det är Nato som leder eller planerar övningen.

Men att Nato inte leder övningen spelar ingen roll, menar Gudrun Tiberg, från Feministiskt initiativ som kommer demonstrera mot militärövningen.

– Om man tittar på en karta över Östersjön så blir man nästan rädd. Estland, Litauen och Lettland har gått med i Nato och Tyskland och Polen är redan med. Det är bara Ryssland, Sverige och Finland kvar. Jag tycker det är viktigt att säga ifrån att vi inte ska ha några Nato-skepp i Östersjön, säger hon.

På lördag planeras en demonstration i Karlskrona mot övningen. Att Obamas besök infaller samma vecka som militärövningen påbörjas tycker Gudrun Tiberg är ganska talande.

– Samtidigt som Obama besöker Sverige beger sig amerikanska krigsskepp till Östersjön. Det är ganska obehagligt.

Och det är inte första gången som Sverige deltar i en militärövning tillsammans med Nato-länderna. De senaste åren har samarbetet med Nato blivit tätare och Sverige lyfts allt oftare fram som det främsta av Natos 22 partnerländer. Så sent som förra året inledningstalade statsminister Fredrik Reinfeldt på ett särskilt möte för partnerländerna under Nato-toppmötet i Chicago. Förutom att Sverige deltog i de Nato-ledda militära insatserna i Afghanistan och Libyen – som sägs vara ett skäl bakom den förbättrade relationen mellan USA och Sverige – har vi också deltagit i ett flertal Nato-övningar de senaste åren. Första gången var 2009 när Nato fick tillgång till stora delar av Lappland och Västerbotten för övningen Loyal arrow. Sedan dess har det hållits ett flertal liknande övningar på stridsövningsområdet NEAT, i norra Sverige.

Demonstrationen mot militärövningen har planerats långt innan Obama meddelade att han skulle besöka Sverige. Men Gudrun Tiberg tycker ändå att man kan se protesterna som att de också riktar sig mot Obama och hans besök. Om hon fick bestämma skulle hon säga till Obama på skarpen.

– Jag skulle framför allt ta fram att USA kommer hit och övar på svensk mark och säga att om de ska testa drönare och andra vapen får de göra det hemma. Men jag tycker att regeringen ska ställa krav på att USA och Nato ska ta bort sina kärnvapen från Europa.

Fakta: 

Northern Coasts:

Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där NATO- och EU-länder bjuds in att delta.

Övningen genomförs mellan den 6 och 19 september i södra och mellersta Östersjön.

Totalt deltar ett 40-tal fartyg, 10 helikoptrar och fler än 2500 soldater och sjömän från 14 olika nationer.

Länder som deltar:

Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Kanada, USA, Storbritannien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Österrike, Finland, Sverige.

Källa: Försvarsmakten

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu