Recension


Modern cumbia på Kägelbanan

  • Liliana Saumet har stark scennärvaro och vet hur hon ska få igång publiken.
Fria Tidningen

Explosivt röj med Bomba Estéreo

Colombianska Bomba Estéreo bjuder på en energisk uppvisning på Kägelbanan. Det lilla formatet gav en häftig dansklubbsatmosfär, skriver Jens Ahlberg.

Det var en urladdning som heter duga när colombianska Bomba Estéreo spelade på Kägelbanan i Stockholm för en hängiven publik. De är vana att spela för mycket större skaror i hemlandet så det lilla formatet bidrog till en explosiv och häftig dansklubbsatmosfär.

Musikgeniet Simon Mejía grundade bandet 2005 och sångerskan och rapparen Liliana Saumet kompletterar förträffligt med sin punkiga nerv. På senaste albumet Elegancia tropical från 2012 har de ändrat sin spelstil något, vilket märktes under konserten. Ungefär i mitten drogs tempot ned och musiken blev mer psykedelisk, dock utan större framgång. Det är de kaosartade upptempo-låtarna som får igång publiken och det är där det uppstår ett möte.

Den stora hiten Fuego river av efter en halvtimme och det blir allsång och tokdans i publiken. Denna cumbía som är en blandform av afrikansk, latinsk/spansk och lokala ursprungsbefolkningars rytmer, har i Colombia bildat en ny genre. Yngre urbana band kör modern cumbia, fusionerad med elektroniska och karibiska beats som viktiga ingredienser. Ett potpurri av allt från fuzz-gitarrer till tangorytmer och från skapunk till soca.

Efter en över två timmar lång konsert, frikostig på extranummer till publikens "Otra, Otra!" (en gång till), lackar svetten i pannorna. Bomba Estéreo kommer definitivt tillbaka, och då på en större scen.

Fakta: 

Konsert

Bomba Estéreo

Var Kägelbanan, Stockholm När 22 augusti

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jack är alltid Jack

Recension

Jack White utan Stripes är tyngre och råare. Det är något som saknas och det är inte nödvändigtvis det gamla bandet. Jens Ahlberg rapporterar från soloturnén som i veckan nådde Hovet i Stockholm.

Fria Tidningen

Mörka diamanthårda poppärlor

Recension

The xx universum är dunkelt och klaustrofobiskt. Vi gick på en hypnotiserande spelning i Stockholm och fick dödsvibbar.

Fria Tidningen

Brooklyn intog Stockholm

Recension

Delar av Brooklyns sprudlande indiescen intog Debaser i dagarna två. Blonde Redhead och Cults var överlägset bäst.

Fria Tidningen

Coldplay gör utsökt arenarock

Recension

Coldplays show på Stadion var en magisk upplevelse för alla sinnen. Man kan tycka vad man vill om arenarocken, men Coldplays galna, färgsprakande hitkavalkad är svårslagen, skriver Jens Ahlberg.

Fria Tidningen

Avspänt och intimt på endagsfestival

Recension

Nya endagsfestivalen Gainesville är anpassad för en lite vuxnare publik. "Det känns som att vara på spelning i någons trädgård", skriver Jens Ahlberg nöjt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu