Recension


Konsert
The xx
Var Berns, Stockholm När 2 september

Fria Tidningen

Mörka diamanthårda poppärlor

Kritikerhyllade The xx är på en kort, exklusiv turné innan bandets nya album Coexist släpps om ett par veckor. Det är slutsålt på Berns, och inramningen passar bandets estetik. Deras imploderande mörka tongångar och den klaustrofobiska ljussättningen fungerar ovanligt väl. Något publikfrieri eller mellansnack behövs inte.

Ändå är det här inget lätt band att ta till sig. The xx har en långsam, minimalistisk stil och låtarna böljar fram genom konserten utan att man ser sömmen mellan dem.

Sångerskan och gitarristen Romy Madley Croft och barndomsvännen Olvier Sim, basist och medsångare, målar tillsammans ett dunkelt universum i texterna, medan Jamie Smith, som kom in i kompisgruppen vid elva års ålder, arbetar i bakgrunden med trummaskiner och datorer för att förstärka den dödsmässoliknande stämningen.

Det är en dov och skör konsert och publiken ser ut att vara en kreddig blandning av hipsters, reklamare och mediefolk. Jublet efter varje låt verkar mer kopplad till en passion för gruppen snarare än själva framförandet, som närmast kan beskrivas som lite stelt och blygt.

Låtar från nya skivan varvas med hittarna "Crystallised”, "Islands” och "VCR”. Den kontrastrika duetten i den sistnämnda låten är kvällens största ögonblick. När konserten börjar lida mot sitt slut och bandet ropas in på nytt är stämningsläget annorlunda. Det känns som om jag blivit överväldigad av ett möte med en främling.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Brooklyn intog Stockholm

Recension

Delar av Brooklyns sprudlande indiescen intog Debaser i dagarna två. Blonde Redhead och Cults var överlägset bäst.

Fria Tidningen

Jack är alltid Jack

Recension

Jack White utan Stripes är tyngre och råare. Det är något som saknas och det är inte nödvändigtvis det gamla bandet. Jens Ahlberg rapporterar från soloturnén som i veckan nådde Hovet i Stockholm.

Fria Tidningen

Coldplay gör utsökt arenarock

Recension

Coldplays show på Stadion var en magisk upplevelse för alla sinnen. Man kan tycka vad man vill om arenarocken, men Coldplays galna, färgsprakande hitkavalkad är svårslagen, skriver Jens Ahlberg.

Fria Tidningen

Explosivt röj med Bomba Estéreo

Recension

Colombianska Bomba Estéreo bjuder på en energisk uppvisning på Kägelbanan. Det lilla formatet gav en häftig dansklubbsatmosfär, skriver Jens Ahlberg.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu