Debatt


Andrea Pettersson och Kristina Johansson • Aktiva i Ofog
Skånes Fria

Malmö – vad står du för?

Från Malmö exporteras det vapen. En stad som de senaste åren profilerat sig genom att arbeta för rättvis handel. Hur går det ihop? Det frågar sig två aktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog i Malmö. Lari Pitkä-Kangas (MP) kommunalråd i Malmö och ordförande för Fairtrade city Malmö svarar med en replik.

Malmö är en stad som under åren givit skydd till många människor i flykt från väpnade konflikter. Malmö Stad är också en av de städer som valt att kalla sig själva Fairtrade City, alltså en stad som ska främja rättvis handel. Man säger på hemsidan att ”konceptet är ett enkelt sätt för en stad eller kommun att konkret göra en skillnad för miljoner människor världen över”.

I Jägersro, bortom de lekande barnen i parken och den kaffedrickande hipstern på hörnet ligger ett industriområde. Du kanske har varit där, passerat en fabrik, ja till och med läst skylten utan att reflektera. Aimpoint skulle kunna vara ett i raden av intetsägande företagsnamn - det är det tyvärr inte.

Aimpoint tillverkar här i Malmö rödpunktsikten som har sålts i över 400.000 exemplar för militärt bruk. Amerikanska armén använder dem i Irak och Afghanistan och i Saudiarabien används dem i förtrycket av den egna befolkningen. På företagets hemsida finns en ”Visste du att”-ruta där läsaren får veta att Aimpoints kikarsikten är till 90 procent effektiva i mörker. Perfekt för jaktpasset som blir så spännande att tiden springer iväg och det mörknar, eller varför inte en av de natträder som USA:s ockupationsarmé gjort sig kända för i Afghanistan?

Hur många människor som har träffats av de röda strålarna och de efterföljande kulorna finns det ingen statistik över. Det vi vet är att Aimpoints verksamhet är del av en ständigt växande svensk exportgren. Sverige exporterar mest vapen per capita i världen och exporten har ökat med 350 procent de senaste tio åren. Att exporten går till både krigförande länder och diktaturer har blivit känt för de flesta.

2008 bjöd det antimilitaristiska nätverket Ofog in till manifestationer utanför Aimpoint i Malmö. Två fredsaktivister klättrade över Aimpoints staket för att visa sitt motstånd mot den svenska vapenexporten. De greps direkt på andra sidan staketet av polis. Protesten skedde öppet och fredligt. Aimpoint svarade med att kräva de två på skadestånd på hundratusentals kronor.

I oktober förra året föll domen i Malmö tingsrätt. De flesta punkter i skadeståndsanspråket ogillades. Trots det dömdes de båda fredsvännerna till över hundratusen i skadestånd. För att få aktivisterna fällda och tysta kritik lade Aimpoint 450 000 kr enbart på advokatkostnader. Det är inget annat än en juridisk och moralisk skandal.

Sveriges regering och svensk vapenindustri är de egentliga brottslingarna. Sverige exporterar vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter och länder i väpnade konflikter, vilket strider mot riksdagens riktlinjer.

Kära Malmö Stad, öka gärna utbudet av etiskt märkta produkter i butiker, på kaféer och restauranger och fortsätt köpa in rättvisemärkt kaffe och socker till era arbetsplatser. Men ett av de enklaste sätten för att få ”fler och fler Malmöbor att känna till begreppet och innebörden av rättvis handel” vore att själva föregå med gott exempel. Att det i vår egen stad finns en fabrik som tillverkar vapendelar använda i konflikter varifrån vissa av våra invånare flytt - samtidigt som rättvis handel förespråkas -är inte bara en motsägelse i sig själv utan en osmaklig sådan.

Malmö Stad, föregå med gott exempel genom att stödja aktivisterna som krävts på skadestånd av Malmös vapenföretag. Visa att vapenproduktion inte är rättvis handel och inte hör hemma i en Fairtrade City.

Fakta: 

<h2>Läs&nbsp;Lari Pitkä-Kangas (MP) replik:&nbsp;<br><a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/98549">Vi tror på dialog</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Låt oss lämna låneträsket

Vår ekonomi liknar ett pyramidspel som gång på gång måste kollapsa. Men lyckligtvis finns det gröna alternativ, skriver Carl Schlyter (MP) i femte delen av vår artikelserie om Europa och krisen.

Fria Tidningen
Debatt
:

Replik: "Vi tror på dialog"

Från Malmö exporteras det vapen. En stad som de senaste åren profilerat sig genom att arbeta för rättvis handel. Hur går det ihop? Det frågar sig två aktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog i Malmö. Lari Pitkä-Kangas (MP) kommunalråd i Malmö och ordförande för Fairtrade city Malmö svarar med en replik.

Skånes Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2025 Fria.Nu