Skånes Fria

Krönika: Sexualiserade bröst inte en kränkning i Danmark

Detta när brösten ska visas och när de inte ska är inte helt enkelt att lista ut. Men tumregeln verkar vara ungefär som vanligt: så länge brösten är sexualiserade utgör de inte en blyghetskränkning. Det skriver Hannah Lemonie i veckans kulturkrönika.

För några veckor sedan kunde vi alla uppleva det tveksamma nöjet att i DN läsa antropologen Dennis Nørmark orera kring den pryda, kränkta och på alla sätt dåliga feministiska samhällskulturen i Sverige – till skillnad från den härliga danska.

Dennis Nørmark menade att vi på den svenska sidan av Öresund blev alltför förargade över programmet ”Blachman” samt att vi stirrar oss blinda på ett par bröst och missar den djupare analysen. Vår feministiska stolthet Nina Björk har redan svarat honom grundligt och väl, så nog om det.

Men precis i samma veva deklarerade danska Ligebehandlingsnævnet att det visserligen ÄR könsdiskriminering att avvisa ammande kvinnor från privatägda kaféer, men att det ändå är tillåtet att göra just det med hänvisning till att det för andra kunder kan verka ”blufærdighedskrænkende” med ammande kvinnor i lokalen.

”Blufærdighedskrænkende”, alltså blyghetskränkande, ett begrepp vi knappt ens har på svenska trots att vi tydligen är så oerhört pryda och bröstfixerade. Det är även ett begrepp vars innehåll nu diskuteras livligt i vårt grannland, och i måndags protesterade många hundra ammande kvinnor på offentliga platser i Danmark mot Likabehandlingsnämndens nu fastslagna riktlinjer. Vi behöver inte gå in på detaljer, men jag kan ju nämna att amning av bebisar i debatten bland annat jämförs med att byta blöja på barn inne på kaféer. Eh ja.

Enhedslisten förslår nu en lagförändring, för att göra det förbjudet att avvisa ammande kvinnor på samma vis som det är förbjudet att avvisa människor med hänvisning till deras sexualitet eller etnicitet, men får som vanligt inget gehör eftersom privata restaurangägares rätt att själva bestämma vilka gäster de vill ha i sina lokaler står över ammande kvinnors och hungriga barns rätt att få vistas i det offentliga rummet på lika villkor som andra.

För det är faktiskt det som det handlar om: att slippa riskera att bli avvisad från platser genom en handling som på intet vis borde anses kränkande.

Det är ett barn som får mat. Ett barn vars basala behov uppfylls. Och jag undrar verkligen vilka det är som helt kränkt hakar upp sig på ett par bröst här.

Det är sannerligen inte lätt att ha bröst i Danmark, med Blachman, reklam för bröstoperationer med nakna bröst på stadsbussarna och Sidan 9-piger. Detta när brösten ska visas och när de inte ska är inte helt enkelt att lista ut.

Men tumregeln verkar vara ungefär som vanligt: så länge brösten är sexualiserade utgör de inte en blyghetskränkning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu