• Barack Obama träffade Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren under en ceremoni i onsdags.
Fria Tidningen

Krönika: Raoul Wallenberg är ett blått piller

Obamas besök i Stockholms synagoga var inte bara en artighetsvisit. Syftet är att tvåla till Putin och avleda medierna från mer brännande frågor.

I filmen Matrix får Neo (Keanu Reeves) välja mellan ett blått och ett rött piller: stanna i matrisens konstruerade verklighet eller konfronteras med den verkliga verkligheten och se strukturens – matrisens – sanna natur?

Barack Obamas Raoul Wallenberg-historia under besöket i Stockholm är som det blå pillret. Ska vi prata om de geopolitiska orsakerna till besöket eller om hedersceremonier och artighetsfraser? Tyvärr valde så gott som samtliga svenska medier det senare. Det var knäckebröd, superbilen ”Besten”, en avslappnad middag, mystiska män i svarta kostymer. Och allra mest var det besöket i Stockholms synagoga och Obamas möte med Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren. DN:s förstasida körde på torsdagen vinkeln ”Barack Obama vill bringa klarhet i Wallenbergs öde”.

Obama besöker en synagoga och säger sig vilja göra allt i sin makt för att ta reda på vad som hände med Wallenberg i Sovjetunionen 1945. Alla rapporterar.

Vad det betyder är att PR-genierna i Vita huset gjort ett riktigt bra jobb. För det krävs att man kan skala av några lager av ”verklighet” för att inse fulknepet: Wallenberg används som ännu en bricka i spelet mot Ryssland. Hbtq-personers rättigheter är en annan sådan bricka.

Och som avledningsmanöver från mer brännande frågor som övervakning och stundande krig fungerade det väl.

Ibland är det svårt att veta vad som är verkligt och vad som är en PR-kupp. Men kanske skulle ett kollektivt rött piller till svenska journalister ge allmänheten en nyktrare bild av verkligheten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Thatchers arv lever vidare i Sverige

Medan delar av vänstern firar Thatchers död fortsätter den fria marknadens obrutna revolution. Sverige har till och med gått längre än Storbritannien i vissa avseenden, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Krönika: Den finska erfarenheten värker

Hundratusentals finnar invandrade till Sverige från 60-talet och framåt. En del återvände men många blev kvar. Kristian Borg tecknar en personlig bild av den sverigefinska erfarenheten, inspirerad av bioaktuella Ingen riktig finne.

Fria Tidningen

Kafka-pjäser för nyfikna

Hösten på Teater Uno går i Franz Kafkas tecken. Två pjäser – Redogörelse och Straffkolonien – har båda teman om mänsklig grymhet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu