Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

I skuggan av U21-EM

Det gör ont att se leende fotbollsspelare från olika länder hålla presskonferens på stranden i Tel Aviv, samtidigt som palestinska fotbollsspelare bara några kilometer bort är instängda bakom murar. U21-EM i Israel har börjat och israeliska regeringen tar chansen att sprida en positiv bild av landet. Ockupationen och folkrättsbrotten lämnas utanför strålkastarljuset.

I över ett år har aktivister försökt få turneringen flyttad genom att uppmärksamma UEFA och världen på hur Israel på olika sätt hindrar palestinierna från att utöva idrott.

Palestinska fotbollsspelare har fängslats utan rättegång, spelare hindras regelbundet från att ta sig till landslagssamlingar och lag från Västbanken och Gaza tillåts inte att mötas. Lag på Västbanken kan heller inte träffas på grund av vägspärrar, krav på tillstånd och murar. Israel har bombat sönder palestinska fotbollsarenor och de har även använt dem för massarresteringar.

En sak är säker, så länge omvärlden fortsätter att belöna Israel för sina brott mot internationell rätt, kommer vi inte att få se en rättvis fred.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu