• Elisabeth Kontomanou uppträder tillsammans med en ung jazzkör i Storuman som en del av projektet Jazzify.
Landets Fria

Jazz når nya grupper utanför städerna

Konserter på sjöar, äldreboenden och idrottsarenor. Det är några exempel på livejazz i orter som Jönköping, Vänersborg och Örnsköldsvik som möjliggörs under året inom projektet Jazzify. Målet är att nå dem som inte vanligtvis går på jazzspelningar.

Kvinnor, unga och personer utanför storstäderna tillhör målgrupperna för Jazzify eftersom de är underrepresenterade i jazzpubliken. En del kommuner har inga scener för regelbundna jazzkonserter. Och både kvinnor och unga kan ibland känna sig utestängda från jazzklubbar.

– Där har jazzen en del att jobba på. Det handlar om vad som är på scenen men också sådant som framtoning, vilka som sitter i publiken och hur affischerna ser ut kan påverkar om man känner sig välkommen, säger projektledare Karin Inde.

Riksförbundet svensk jazz har fått 2,4 miljoner kronor från Svenska postkodlotteriets kulturstiftelse till projektet Jazzify under 2013. Det är medlemmarna i förbundet som skickar in sina idéer på vad de vill göra. 45 olika konsertprojekt ska det bli, för max 30 000 kronor styck, där många innehåller mer än en spelning. Ansökningarna bedöms av en referensgrupp av andra medlemmar enligt vissa kriterier så som könsbalans, åldersspann, geografi och genre inom jazzen.

Pengarna blir en rejäl injektion i verksamheten. Eftersom jazzen är en genre som i princip saknar stora institutioner är miljonbelopp sällsynta. Karin Inde beskriver tillskottet som en jackpot som ger utrymme för experiment.

– Medlemmarna inkommer med sina drömprojekt. Det handlar om att testa idéer som man inte skulle våga annars rent ekonomiskt, säger Karin Inde, som hoppas att satsningen också ska få långsiktiga effekter.

– Det här blir värsta boosten för jazzen i Sverige för 2013 och sedan hoppas vi att vi har växlat upp. Det känns som om det har gett ringar på vattnet redan. Ambitionen är att samarbeten som fungerar kan fortsätta. Men eftersom det här är ett utvecklingsprojekt handlar det också om att misslyckas, att lära sig av både det som blir bra och det som blir dåligt.

En av Jazzifys komponenter är konserter i nya miljöer. Tanken är att skapa spelplatser även på orter som saknar konsertlokaler, men framför allt att göra att nya grupper känner sig välkomna på konserterna.

– Det handlar om att få mer uppmärksamhet och om att nå ut.

Tre av projekten har redan ägt rum. Dels spelade Peter Asplund kvartett och Nordiska kammarorkestern på hockeylaget Modos arena i Örnsköldsvik, vilket lockade många unga och har redan hunnit få en uppföljning. Dels uppträdde Isabella Lundgren och Carl Bagge trio på en diakoniutbildning i Härnösand, som ett sätt att nå blivande konsertarrangörer, eftersom kyrkan ordnar en hel del livespelningar. Och dels samarbetade musikerna Amazonas, Katapult och Engdahl-Gustafsson med en föräldraförening, en idrottsförening och en konstförening i Lilla Edet. Det blev en ögonöppnare för kommunen, som insåg att kultur kan vara ett sätt att sätta kommunen på kartan.

– Jag tror att Lilla Edet fick mersmak. Musikerna tyckte att det var väldigt kul och såg en annan publik än de brukar se, säger säger Karin Inde.

Varför hoppas du att fler ska möta livejazz?

– Det finns något med jazzen som känns otroligt bra för människan. Man skapar i stunden och låter sig inspireras av varandra. Det ständiga samspelet och upptäckarandan – den vill jag ska nå fler.

Projekt inom Jazzify

Följande projekt har hittills beviljats inom Jazzify av totalt 45 under 2013.

Bollnäs: Ny scen i gamla lokomotivstallar.

Dalarna: Kege Snö spelar frijazz på landsbygden utefter Västerdalälven, Snifix i Gagnef, Heakrogen i Mockfjärd och Hagen i Dala-Floda, 15–17 juli.

Dalsland: Konserter med Johan Björklund Dynamic flavours på Not quite, Dalslands folkhögskola och Kulturbruket på Dal, 22–26 november.

Göteborg: Konserter med Anders Hagberg i Palmhuset, 20 september och 11 oktober.

Eskilstuna: Spelning på Löta trädgårdscentrum med Tomas Janzon Quartet, 13 juli.

Fjärås: Campingfestival med jazz och konst på Koitjärve lägergård, 14–15 juni.

Hallsberg: Samarbete med gymnasiet Alléskolan.

Halmstad: Jazzfestival/Stadens dag förenar arkitektur och musik, 14 september.

Härnösand: Konsert med Isabella Lundgren och Carl Bagge Trio för diakonistuderande i Vårsta Diakonigård arrangerades i april.

Jönköping: Konserter med Midaircondo, Mariam the Believer och Lur på flytbryggor i Munksjön i sommar.

Karlskrona: Lekisjazz på Lokstallarna för alla åldrar.

Karlskrona: Konsert på Blekinge tekniska högskola med Peter Asplund show med XLBB feat. Isabella Lundgren, 10 oktober.

Lilla Edet: Amazonas, Katapult och Engdahl-Gustafsson spelade på bygdegårdar och kyrkor i april.

Malmö: Livejazz på klubben Woohah, tre kvällar i höst.

Stockholm: Invandrade musiker möter artister från den svenska jazzscenen för att ge ingångar, inspiration och spännande möten över genregränserna samt fyra konserter.

Storuman: Sångundervisning för pojkar mellan 16 och 22 år samt konsert.

Tjörn: Konserter med Anders Hagberg på Pilane och Akvarellmuseet, 31 augusti och 12 oktober.

Uppsala: Unga musiker på Uppsala youth jazz & blues fest, 31 maj.

Vänersborg: Spelningar på äldreboenden, workshops för skolelever samt tre konserter för allmänheten, 27 september, 25 oktober, 22 november.

Västra Götaland/hela landet: Teresa Indebetou Trio & Co spelar omkring sex konserter på övergivna flyglar i annorlunda miljöer.

Växjö: Konsert på Linnéuniversitetet med Peter Asplund show med XLBB feat. Isabella Lundgren, 9 oktober.

Örnsköldsvik: Peter Asplund kvartett & Nordiska kammarorkestern bjöd in 4 000 personer i Modos nätverk till en konsert i Modo hockeys arena i april. Planer finns på ett långsiktigt samarbete.

Örnsköldsvik: Sommarjazz i Dekarsögårdens logkyrka.

Diverse platser: Klas Nevrin trios föreställning Musik i oordning är workshop och konsert i ett och handlar om improvisation för folkhögskolor och högskolor med konstnärlig inriktning.

Läs mer på svenskjazz.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu