Ny film ska sprida omställning
En skånsk dokumentär ska inspirera fler att engagera sig lokalt för en mer hållbar värld.
Ekobyar, solpaneler och stadsodling är några av de initiativ som lyfts fram i den 16 minuter långa filmen Omställning Skåne.
– Filmen ska väcka intresse och inspirera till omställning genom att visa goda initiativ och olika aspekter av omställning från hela Skåne, berättar Anton Pettersson, projektledare för filmen på Studiefrämjandet Skåne-Blekinge.
Omställningsrörelsen är en internationell rörelse för lokal resiliens, alltså förmåga att möta förändringar. Inte minst handlar det om att minska risker kopplade till energi, ekonomi och ekologi genom att arbeta praktiskt tillsammans för att stärka lokalsamhällets självförsörjning och mångfald. Dokumentären innehåller intervjuer om exempelvis reparation av elektronik samt verktyget permakultur som används för att designa allt från odlingar till organisationer för att efterlikna ekosystem.
En av de som medverkar i filmen är Anna Eklund från Matkooperativet Helsingborg. Under sitt första år har föreningen värvat 70 aktiva medlemmar som driver en matbutik i centrala Helsingborg. Förutom att sälja ett brett sortiment av varor från småskaliga lokala producenter ordnar de exempelvis filmvisningar och omställningsfrukostar.
– Vi blev förvånade över att det var så många fler än vi trodde som var engagerade och att det gick att starta en butik utan pengar. Vi vill göra lokal och hållbar mat tillgänglig för helsingborgarna och bygga ett community kring frågorna.
Anna Eklund är främst med i föreningen för att ge människor mer kontroll över matproduktionen, öka respekten för dem som producerar maten och undvika att pengar ackumuleras hos ett fåtal i samhällets toppskikt. Hon har engagerat sig i miljöfrågor i många år och tycker att det bästa med omställningsrörelsen är att det handlar om att vara FÖR istället för emot något.
– Att stirra sig blind på det som är dåligt, det får man absolut ingen energi av. Det ska vara gött att hålla på och det tror jag gör att fler vill vara med.
Hon är jätteglad att filmen blivit verklighet och att den visar en del av alla inspirerande initiativ som pågår i Skåne. Hon hoppas att den ska förmedla att det är lätt att sätta igång med omställning.
– För mig är omställning att man kan vara en liten grupp av personer som börjar att göra något precis där man är. Det är inte rocket science eller magiska människor utan bara några som bestämt sig för att prova. ”Kan de så kan vi” – det skulle jag bli glad om fler kände.
Förebilden till Omställning Skåne är en annan film som heter In transition 2.0 och har gjorts av internationella Transition network för att berätta vad omställningsrörelsen är och hur den ser ut på olika platser i världen. Nu får Sverige för första gången en egen version. Att filmen handlar om Skåne beror mest på att det var ett skånskt initiativ, berättar Anton Pettersson.
– Vi visste att det händer så mycket omställning i hela Skåne och kände att vi ville visa dessa goda exempel.
I samband med premiären ska filmen läggas upp på Youtube och sedan kommer filmen att visas runt om i landet i samarbete med olika organisationer. Tanken är att arrangera samtal och workshops i anslutning till filmvisningarna, om vad omställning är och vad som kan göras i just den kommunen. Förhoppningen är att locka människor som är intresserade av hållbarhet och nyfikna på att göra något praktiskt.
– Jag hoppas att folk får känslan att ”det här kan jag själv börja med!” Och att de ser att det finns något för alla inom omställningsrörelsen, säger Anton Pettersson.
Filmen har premiär på biografen Panora i Malmö den 10 februari. Se www.studieframjandet.se för visningar på andra platser.
De är med i filmen
Ecotopia på Österlen
Ecovillage Baskemölla
Holma folkhögskola
Holma skogsträdgård
Matkooperativet Helsingborg
Naturskyddsföreningen
Omställning Malmö
Rinnebäcks gård, Lund
Sambruket i Sösdalabygden
Stadsodling Herrgården Rosengård, Odlingsnätverket Seved och Odla i stan, Malmö
Samt Ylva Lundin, Omställning Alingsås, och Niklas Högberg, omställningscoach
De har finansierat filmen
Hela Sverige ska leva
Holma folkhögskola
Naturskyddsföreningen
Region Skåne
Studiefrämjandet