Skånes Fria

Krönika: Hemmakväll med terrorister

Till följd av bomberna under maratonloppet i Boston så är begreppet terrorism nu på tapeten. Terrorism är ett ämne som lockat många filmare. Det finns självklart några klassiker som Margarethe von Trottas Två tyska systrar om Rote Armee Fraktions 1970-tal, Andres Veiels Black Box BRD, även den om tysk terrorism. Samt den smått lysande episodfilmen 11’09’01 – September 11 som kanske är den bästa filmen om attacken mot tvillingtornen i New York.

För att förstå hur terrorism utvecklats sedan 1970-talet fram till i dag kan jag rekomendera The company you keep, regisserad av självaste Robert Redford. Filmen tar sig an historien om några flyende medelålders aktivister ur den amerikanska terroristgruppen Weathermen underground, som levt ett liv under falska identiteter tills en dag då FBI slutligen spårar dem.

En film som behandlar en vanligare form av terrorism är danska Tobias Lindholms piratdrama Kapringen. En realistisk och mycket laddad film om ett danskflaggat fartyg som kapas av somaliska pirater i Indiska oceanen. Filmen koncentrerar sig på offren för kapningen: sjömännen, piraternas förhandlare, sjömännens anhöriga och mot dem ställs det danska rederiets vd, konflikthanterings konsulter och rederiets ägare. Här väcks frågan om vem som är de verkliga terroristerna och svaret verkar vara rederiets ägare som cyniskt spekulerar i människoliv för att inte betala ett rött öre mer än de måste.

Slutligen så rekomenderas den indiska kortfilmen The little terrorist om den pakistanska pojken Jamal som för att rädda en boll hamnar på den indiska sidan gränsen. Från att ha varit en normal 11-åring, genomgår han raskt et metamorfos till livsfarlig terrorist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu