Fria Tidningen

Ny kritik mot Stora Enso

De anklagelser som fack och anställda har riktat mot Stora Ensos pappersbruksbygge i Uruguay tycks bekräftas av ett nytt ingripande från uruguayanska myndigheter. Samtidigt får företaget fortsatt kritik för sin verksamhet i andra delar av världen.

Det uruguayanska arbetsministeriet drog i förra veckan in tillståndet för en tysk-österrikisk underentreprenör vid bygget av Stora Ensos stora massbruk i Montes del Plata, som Fria Tidningen skrev om i februari efter att en arbetare dödats i en olycka.

Åtgärden kom efter att det uppdagats att 78 turkiska anställda saknade arbetstillstånd och dessutom inte fått ut sina löner på tre månader. Enligt uppgifter i tidningen El Pais hade de turkiska byggarbetarna rest in i landet på turistvisum och många av dem utförde dessutom okvalificerade arbetsuppgifter, när arbetstillstånd annars bara delas ut till utländska anställda med specialistkompetens som det är brist på i Uruguay.

Byggarbetarfacket SUNCA hävdar i sin tur att man upptäckt att hela 400 av de 1 200 utländska arbetarna på bygget saknar korrekta tillstånd, rapporterar El Pais. Samma kritik har också framförts tidigare. Men enligt Stora Enso agerade företaget så fort uppgifterna kom fram.

– När vi fick kännedom om uppgifterna att anställda hos en av våra underleverantörer saknade nödvändiga tillstånd startade vi en revision tillsammans med fack och regeringen i Uruguay, säger Jonas Nordlund, pressansvarig på Stora Enso i Sverige.

Massabruket i Montes del Plata är inte det enda av Stora Ensos projekt runt om i världen som fått kritik de senaste åren. Ett annat fall gäller Stora Ensos planerade massabruk i Guanxi i Kina, som när det är färdigt kommer att bli världens största. FN:s storföretagssamarbete, Global Compact, skickade tidigare i mars ett brev till företaget där man begär svar på anklagelser från 11 organisationer, bland annat Jordens vänner i Sverige och Finland. Företaget har fram till 11 april på sig att svara, men Jonas Nordlund menar att det rör sig om kritik från en enskild person.

– FN:s Global Compact har inte kritiserat, ställt frågor eller tagit någon ståndpunkt gentemot Stora Enso eller vårt hållbarhetsarbete. I januari 2013 skickade filmaren Mika Koskinen in en anmälan mot Stora Enso till FN:s Global Compact. Stora Enso kommer att svara honom och hans påstående enligt de rutiner som FN:s Global Compact tillämpar, skriver Jonas Nordlund i ett mail till Fria Tidningen.

I dokumentären Den tysta skogen, som visades i Sverige förra året, skildrar Mika Koskinen hur Stora Enso, när man fick problem att komma över de 120 000 hektar som krävs för att försörja bruket med trä, vände sig till lokala myndigheter och affärsmän som med våld tvingat småbönder att sälja sin mark. Minst två personer uppges ha dödats i konflikterna.

Koskinen har upprepade gånger trakasserats av kinesiska myndigheter, och advokaten Yang Zaixin som företrätt många av byborna, har suttit 15 månader i husarrest. Stora Enso hävdar dock att man redan undersökt anklagelserna och inte funnit någon ”direkt koppling” mellan våldsincidenterna och Stora Ensos arbete.

Tidigare har Stora Enso också mött kritik för sitt agerande i Brasilien, där man äger bolaget Fibria (tidigare Veracell) tillsammans med samma chilensk-argentinska koncern som är inblandad i Montes del Plata. Där anklagas företaget för att illegalt tillskansa sig mark, och för att orska stora miljöproblem med sina storskaliga eukalyptusodlingar. De landlösas organisation, MST, har genomfört flera aktioner mot företaget. Veracell har dömts två gånger i brasilianska domstolar, 2008 för avskogning och 2011 för att ha planterat träd på mark som företaget inte äger.

För att förbättra sin image anställde företaget i juni förra året Parul Sharma, en av världens främsta experter på så kallad ”Corporate social resonsibility” (CSR), som chef med ansvar för ”global responsibility”. Men bara fem månader senare slutade hon, konstaterar Veckans affärer. Och på frågan om sin åsikt om Stora Ensos ”systematiska arbete för mänskliga rättigheter” säger hon till samma tidning:

– Det finns inget arbete för mänskliga rättigheter på Stora Enso, därför kan jag inte kommentera systematiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ecuador öppnar oljefält i Amazonas

Ecuador drar tillbaka det unika initiativet att lämna oljan i Yasuni-reservatet kvar under jorden i utbyte mot bidrag från internationella givare motsvarande hälften av dess värde. Pengarna uteblev.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu