Landets Fria

Startskott i Råne älvdal för Lokalekonomidagar

Norrbotten är först ut när årets regionala Lokalekonomidagar arrangeras på fyra platser i Sverige. Genom konferenserna hoppas arrangörerna nå fler för att utveckla de lokala ekonomierna på ett hållbart sätt.

Många bra exempel kommer att visas upp under dagarna, från bordtennisklubben i Docksta som blivit en spelare i den sociala ekonomin och numera äger både hyresrätter och den lokala skofabriken, till de 400 byborna i Röstånga som köpt den lokala krogen för att ingen ville driva den vidare.

– Det som inspirerar mest på Lokalekonomidagarna är just bygdebolagen, som tar över och i många fall förbättrar lokal service, förklarar Ylva Lundkvist, som är projektledare för Lokalekonomidagarna.

Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening, RÅEK, är ett av flaggskeppsorganisationerna när det gäller lokal ekonomi och landsbygdsutveckling i Råne älvdal. RÅEK driver bland annat ett företagshus, återvinningscentral och hyser dessutom distriktssjuksköterskemottagningen.

– Ofta kan det låta som omöjliga idéer när folk vill förverkliga den här typen av initiativ, men om man lyckas mobilisera hela byn kan väldigt spännande saker hända. I Sverige är vi ju oftast vana vid statliga lösningar, men när dessa eroderas skapas ett institutionellt tomrum. Då måste folk hitta sina egna lösningar, förklarar Ylva Lundkvist.

Lokalekonomidagarna firade tioårsjubileum förra året och startades för att skapa en arena för kunskap, erfarenhet och debatt om lokal ekonomi och kapitalförsörjning. Det har onekligen hänt en del under de senaste tio åren. Bland annat har omställningsrörelsen kommit till.

– Som projektledare är det min uppgift att bevara alla perspektiv på lika villkor, men omställningsrörelsen är på frammarsch och det är något som vi som arrangörer vill lyfta.

Förutom omställning finns förstås också det mer traditionella tillväxtperspektivet och landsbygdsutvecklingsperspektivet. Men Ylva Lundkvist ser också skillnader i kulturen och tankegångarna i norr jämfört med i söder.

– I Norrland finns ett större behov av stödstrukturer på grund av att området är glesbygd, men i Skåne har man ett större entreprenörsfokus, berättar Ylva Lundkvist.

Fokus på Lokalekonomidagarna är att hitta lösningar tillsammans. I år kommer även en separat workshop om vindkraft att vara en del av programmet.

Fakta: 

Lokalekonomidagar 2013

• 14 mars i Råne älvdal, Norrbotten

• 5 april i Herrljunga, Västra Götaland

• 9 april i Röstånga, Skåne

• 18 april i Docksta, Västernorrland

I samband med Lokalekonomidagarna (förutom i Herrljunga) kommer man också kunna delta i en separat workshop om vindkraft.

Lokalekonomidagarna startades av Hela Sverige ska leva, Coompanion Sverige, Ekobanken medlemsbank och JAK medlemsbank. Senare anslöt sig Sveriges kreditgarantiförening och Växjö universitet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aquaponics kan ge vatten på stadsodlingarnas kvarn

Ett nytt initiativ ska introducera aquaponics till stadsodling i Sverige. Sweden urban farms (SUF) söker nu investerare för att skapa ett kunskapscentrum som ska fungera som en fysisk samlingsplats för att öka intresset för lokal matförsörjning.

Landets Fria

Omställningsrörelsen laddar för nytt år

Omställningsagendan för 2014 har politiskt inflytande, självförsörjning och inre omställning högt på agendan. Landets Fria Tidning har kontaktat omställare runt om i landet för att fråga vad de prioriterar nästa år.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu