Höjd säkerhet inget som prioriteras på Forsmark
Trots kritik från både IAEA och EU-kommissionen lyser arbetet med förhöjd säkerhet med sin frånvaro på Forsmark, skriver Monica Löfberg.
Läser man reklambladet om Forsmark, d.v.s. Forsmarks Tidning, som dimper ner oombedd i postlådorna, inte bara här i Östhammars kommun utan också i Tierp, Älvkarleby och Norrtälje, får man bl.a. veta att " Forsmark håller god internationell säkerhetsnivå....". Jaså, men hur var det med det egentligen? Forsmark har ju fått hård kritik från både IAEA (internationella säkerhetsorganet) och EU-kommissionen i samband med de stresstester som utförts efter Fukushimakatastrofen. Och det är allvarlig kritik eftersom bl.a. kylsystemen kritiseras. Någon direkt brådska med åtgärder och förbättringar tänker man sig inte på Forsmark. Först mot 2018-2020 kan vi vänta oss några resultat, säger Jonas Ferm i Forsmarks Tidning.
Under fortsatt många år finns det alltså stor risk att kärnkraftskatastrofer kan inträffa med otillräckliga nödkylssystem. År 2006 var vi bara minuter från tänkbar härdsmälta. Trots det påstår säkerhetschefen på Forsmark att reaktorsäkerheten aldrig varit hotad. I UNT, 24 jan. säger Länsstyrelsen i sin Risk- och Sårbarhetsanalys att de saknar resurser för strålningsmätning. Vidare ifrågasätter man om det finns tillräcklig utrustning för att sanera efter nedkommet radioaktivt avfall. Man avslöjar också att Länsstyrelsen inte har någon planering för utrymning, som behövs för åtminstone de närmaste kilometrarna från kärnkraftsanläggningen.
Det finns fog att säga att vi lever på en krutdurk. I samband med de utförda stresstesterna och påvisade säkerhetsproblemen krävde miljöorganisationen Greenpeace att samtliga svenska reaktorer borde tas ur drift. Man hänvisar till rapporten som påvisar många allvarliga brister och incidenter förutom det undermåliga nödkylssystemet. Dessutom kritiserar Greenpeace ett faktum som det varit mycket tyst om, nämligen kopplingen mellan kärnkraftsindustrin och de statliga kärnkraftsinspektörerna. Tio av fjorton inspektörer har tidigare jobbat för kärnkraftsindustrin!! I samband med att rapporten om stresstesterna redovisats gjorde Greenpeace sin aktion mot Ringhals och Forsmark för att påvisa det undermåliga skyddet runt kärnkraftverken. I Forsmark lyckades man inte ens spåra alla. Först efter 38 timmar inne på området tvingades en av aktivisterna att själv ge sig tillkänna sen polisen gått bet på uppgiften. Kommunikationschefen på Forsmark, Claes-Inge Andersson menar i Forsmarks Tidning att "de gärna tar emot besökare vid kraftverket... men ser helst att det sker under ordnade former." Det finns anledning betvivla att den eventuella terroristen först knackar på hos Claes-Inge Andersson och ber om lov.