Debatt


Gunnar Olofsson • Palestinagrupperna
Fria Tidningen

Märk varor från israeliska bosättningar

Trots att EU officiellt deklarerar att de israeliska bosättningarna är illegala fortsätter vi att importera produkter från ockuperade områden. Gunnar Olofsson från palestinagrupperna vill se en märkning av varor från bosättningarna och uppmanar konsumenter att inte köpa produkter från Israel.

EU handlar 15 gånger så mycket med olagliga israeliska bosättningar på Västbanken som med palestinierna inom samma område, och bidrar därmed direkt till att upprätthålla ockupationen. Det är slutsatsen i en rapport, ”Trading away peace”, framlagd av en rad bistånds- och kyrkliga organisationer.

EU:s officiella position är enligt Hans van den Broek, tidigare utrikesminister i Nederländerna och före detta EU-kommissionär för externa relationer, fullständigt klar: de israeliska bosättningarna är ”illegala enligt internationell lag, utgör ett hinder för fred och hotar att göra en tvåstatslösning omöjlig”. Varor från ockuperade områden får inte saluföras som israeliska, och omfattas inte av handelsavtalet mellan Israel och EU. Ändå agerar EU i praktiken tvärtemot sin egen ståndpunkt!

Utvecklingen på Västbanken står inte still. För varje dag beslagtas mer mark, vatten och naturresurser till bosättningarna. De senaste två åren har över 16 000 nya bostäder byggts eller godkänts av den israeliska regeringen. Mer än 500 000 illegala ockupanter har i nuläget beslagtagit 42 procent av Västbanken, och större delen av naturtillgångarna. Palestinsk egendom, olivträd och brunnar förstörs, och palestinierna vägras, till skillnad från bosättarna, oftast byggnadslov och får inte borra nya brunnar när de gamla, genom bosättaraktiviteter, sinat.

I dag kontrollerar palestinierna själva bara 18 procent av Västbanken, stora områden är förklarade som ”militära eldgivningszoner”, och det palestinska samhället är fragmenterat till ett antal avskilda enklaver, separerade av murar, stängsel och över 500 militära checkpoints. Palestinierna är, till skillnad från bosättarna, underställda militärlagar och berövade grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter. Bosättarvåldet har accelererat betydligt det senaste året, och palestinska byar attackeras hela tiden av beväpnade gäng som misshandlar människor, förstör egendom och förorenar brunnarna.

De flesta bosättningar har av den israeliska regeringen förklarats som ”nationellt prioriterade områden”, med en hel rad av skattelättnader, stöd till bosättning och andra förmåner. Härifrån kommer också en stor del av de exportprodukter, framför allt frukt och grönt, som i slutändan hamnar i våra butiker i Sverige. Samtidigt försvåras varje form av palestinsk export genom olika restriktioner och hinder som gör att produkterna ofta hinner bli oanvändbara innan de kan levereras. I dag importerar EU därför 100 gånger mer från varje bosättare än från varje palestinier.

För att komma till rätta med EU:s direkta stöd till ockupationen har olika initiativ tagits för att tydligt märka de produkter som kommer från bosättningsindustrin. Danmark och Storbritannien inför nu en sådan märkning. I Sverige har ett antal organisationer, liksom Socialdemokraternas internationelle talesperson Urban Ahlin, krävt motsvarande åtgärd, och Olof Palmecentret har lanserat kampanjen ”Märk ockupationen”.

Det brådskar med aktioner om en rättvis och varaktig fred alls ska bli möjlig, och inom kooperationen har Coop medlem väst, med över 365 000 medlemmar, beslutat rekommendera COOP att tills vidare helt avstå från att saluföra israeliska varor. Detta är också vad den palestinska icke-våldsrörelsen bett oss om, och som enskilda konsumenter kan vi lätt göra det valet. Se upp med märkningen av varorna i din butik. Siffrorna 729 i början av en varas streckkod anger att den kommer från Israel. Köp den inte!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Receptet på omställning av matvanor

Köttkonsumtion har sällan varit på tapeten i Sverige så mycket som den gångna veckan då Aftonbladet rapporterade att Jordbruksverket ville införa en köttskatt. Vågorna gick höga i debatten, men faktum kvarstår att svensken äter 85 kilo kött per år och att köttkonsumtionen har växt med över en tredjedel sedan 1980. I veckans debattartikel kopplas matpolitiken till djurrättsorganisationernas framtid med förslag om hur man skulle kunna höja konsumtionen av vegetarisk mat.

Landets Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu