Fria Tidningen

”Hon har haft en utsatt position”

I veckan meddelade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni sin avgång. Fria Tidningen ringde upp några som arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor för att höra vad hon har betytt för det arbetet i Sverige och vad de har för förhoppningar på den nya ministern Maria Arnholm.

Gertrud Åström, ordförande Sveriges kvinnolobby

Vad anser du om Nyamko Sabunis avgång?

– Det känns som en väldigt planerad avgång. Att hon avgick på Fadimedagen ser jag som en manifestation för det som har varit hennes viktigaste fråga, nämligen hedersrelaterat våld.

Hur ser du på Nyamko Sabunis insats som jämställdhetsminister?

– Vi från Sveriges kvinnolobby har alltid kunnat framföra våra ståndpunkter till henne och hon har varit en god lyssnare, även om hon inte alltid har delat våra åsikter. Hon har lagt grunden till många viktiga reformer som ännu inte har slutförts. Exempelvis förslaget om att kriminalisera tvångsäktenskap. Vi välkomnar också hennes nya inställning om att stärka kvinnors position inom företagsvärlden genom att lagstifta om en jämn könsfördelning.

Vilka förhoppningar har du på nya jämställdhetsministern Maria Arnholm?

– Jag har höga förhoppningar som jag tror kommer att instiftas. Hon har lång erfarenhet av frågorna och nu när hon tar över finns det redan många förberedda förslag inom jämställdhetsområdet. Det blir hennes uppgift att se till att de genomförs.

Sara Mohammad, ordförande, Glöm aldrig Pela &Fadime

Vad anser du om Nyamko Sabunis avgång?

– Personligen är jag ledsen över att hon avgår. Jag har varken sett eller hört om någon annan jämställdhetsminister som har gjort så mycket för hedersrelaterat våld som Nyamko Sabuni och jag önskar av hela mitt hjärta att hon vill fortsätta.

Hur ser du på Nyamko Sabunis insats som jämställdhetsminister?

– Trots att hon har mött motgångar har hon stått fast vid sina ståndpunkter och tagit ställning för utsatta människor. Hon har stått upp mot traditionella, kulturella och religiösa normer och arbetat aktivt mot hedersrelaterat våld.

Vilka förhoppningar har du på nya jämställdhetsministern Maria Arnholm?

– Jag hoppas att hon ser lika seriöst på frågan om hedersrelaterat våld som Nyamko Sabuni gjorde och att hon följer i hennes fotspår. Jag hoppas också att hon tillsätter en utredning som ska titta på om hedersrelaterat våld kan särregleras i brottsbalken och få en egen lagrubrik. Det är väldigt viktigt att fortsätta arbeta med de här frågorna.

Jenny Rönngren, redaktionschef Feministiskt Perspektiv

Vad anser du om Nyamko Sabunis avgång?

– Tidpunkten var oväntad, men att hon lämnar regeringen är inte lika förvånande.

Hur ser du på Nyamko Sabunis insats som jämställdhetsminister?

– Nyamko har haft en utsatt position, och inte dragit sig för att driva kontroversiella ståndpunkter. En av hennes viktigaste insatser var att ändra så att kommuner inte bara bör, utan ska finansiera kvinnojourer. Men liksom flera av de satsningar som gjorts inom ramen för hennes portfölj har även denna motverkats av regeringens avregleringspolitik.

Vilka förhoppningar har du på nya jämställdhetsministern Maria Arnholm?

– Min förhoppning är att Maria Arnholm använder den omfattande kunskap som finns i dag för att verkligen se till att de jämställdhetspolitiska målen omsätts i praktik, efter en lång period av stiltje. Men förväntningarna är minimala. Alliansen är djupt splittrad i jämställdhetsfrågan.

Kristin Tran, ordförande Interfem

Vad anser du om Nyamko Sabunis avgång?

– Jag tycker det är beklagligt att regeringen nu helt saknar rasifierade företrädare. Strukturell rasism och diskriminering är en av de största utmaningarna för politiken i dag, men att regeringen nu inte visar någon ambition eller konkreta strategier för att göra någonting åt den informella kvotering som sker av vita etniskt svenska personer till positioner med makt och inflytande ens i sin egen organisation, ger tyvärr signalen att strukturell rasism och diskriminering inte är prioriterade frågor.

– Problemet med få rasifierade personer i regeringen fanns redan innan Nyamko Sabuni avgick och det är ett problem som finns i alla riksdagspartier. En förutsättning för demokrati är att alla har lika möjligheter till makt och inflytande i samhället. Vi behöver arbeta för att rasiferade kvinnor ska bli fler i politiken och vilja orka stanna kvar där.

Hur ser du på Nyamko Sabunis insats som jämställdhetsminister?

– Jag tycker att hon har gjort det som kan förväntas av en jämställdhetsminister i den nuvarande regeringen. Nyamko Sabuni har varit en väldigt utsatt minister både utanför och inom politiken. Jag tror att hon har varit en viktig förebild för många rasifierade kvinnor och ungdomar som vill ta sig in i och påverka politiken.

Vilka förhoppningar har du på nya jämställdhetsministern Maria Arnholm?

– Eftersom Arnholm har lyft fram våld mot kvinnor som en viktig fråga som hon kommer att arbeta med hoppas jag att hon åtgärdar avsaknaden av rätt till skydd från våld för papperslösa kvinnor i Sverige i dag. Jag hoppas att hon ser till att papperslösa kvinnor får rätt till skydd på kvinnojourer och att de får uppehållstillstånd vid brottsutredning. Jag hoppas att hon driver igenom att kvinnofridslagen ska överordnas utlänningslagen så att papperslösa kvinnor har möjlighet att anmäla våldtäkt, misshandel och trakasserier till polisen utan att riskera att utvisas. Ett seriöst engagemang mot mäns våld mot kvinnor kräver också att den så kallade tvåårsregeln avskaffas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu