Fria Tidningen

Kräver förbud mot sexköp

Hallå där Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby som dragit igång kampanjen Rätt riktning som uppmuntrar svenska företag att införa förbud mot sexköp och besök på porrklubbar utomlands.

Berätta om kampanjen.

– Vi vill att företag i sina etiska riktlinjer inför förbud mot köp av sexuella tjänster och besök på porrklubbar för sina anställda på tjänstresa. I många länder är fortfarande besök på porrklubbar ett vanligt inslag i representationssammanhang och vi tror att en sådan här regel bland annat skulle hjälpa de anställda att våga säga nej till sådana besök.

Hur stort är problemet?

– I Sverige är sexköp ett avvikande beteende men utomlands är det betydligt vanligare. En stor del av alla sexköp görs av män på tjänsteresa. Vi vill att samma etiska regler som gör att man avstår från sexköp i Sverige också ska gälla utomlands.

Vilket ansvar har svenska företag när det gäller att motverka sexköp utomlands?

– Ett företag har ansvar för sina anställda och vad de gör när de är på tjänsteresa och det här är ett sätt för dem att ta kontroll över situationen. Hur kul är det exempelvis att vara kvinna och arbeta på ett företag där sådant här sker och är vanligt? Kvinnor ska inte vara konsumtionsvaror och det måste företagen belysa. Dessutom är det väldigt negativt för ett företag att bli förknippat med porrbesök och sexköp.

Vad hoppas ni på nu?

– Vi hoppas så klart att företagen lyssnar och inför det här i sina etiska riktlinjer. I förlängningen vill vi också se en utvidgning av sexköplagen så att även sexköp som sker utomlands kriminaliseras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu