Fria Tidningen

Utsatta fosterbarn får ersättning

Nu kan de personer som under sin uppväxt varit utsatta för grova övergrepp i samhällsvården söka ersättning. I veckan öppnade Ersättningsnämnden, som ska utreda och besluta om ansökningarna. Trycket på den nya myndigheten väntas bli stort.


– Det kommer att bli ett oerhört högt tryck. Ekonomisk ersättning är det som våra medlemmar länge har velat ha, säger Lars Waerner, ordförande i föreningen Stulen Barndom.

Själv har han redan skickat in sin ansökan om ekonomisk kompensation för de brott han utsattes för som ung och fosterhemsplacerad.

– Det var fruktansvärda upplevelser, med våld och övergrepp flera gånger i veckan, säger han.

Redan i juni i fjol beslutade regeringen om rätt till ersättning för personer som under sin uppväxt vanvårdats på barnhem eller i fosterhem. I veckan öppnades därför Ersättningsnämnden som ska hantera ansökningarna, och nu väntas runt 7000 personer begära ersättning. Men handläggningstiden kan bli utdragen.

– Ärendena behandlas i turordning, med möjlighet till förtur om det är särskilt ömmande fall. Men om det kommer in många ansökningar så här i början kan handläggningstiden tyvärr bli lång, säger Göran Ewerlöf, ordförande i Ersättningsnämnden.

För att ersättning ska betalas ut krävs att personen som ansöker har varit omhändertagen för samhällsvård någon gång under åren 1920-1980 och utsatts för vanvård. Men ersättningen, som är satt till 250 000 kronor, är låg menar Lars.

– Det är en ringa summa för ett oftast långdraget lidande, där många har fått bestående fysiska och mentala men, säger han.

På Ersättningsnämnden hänvisar man till regeringens bestämmelser om att beloppet ska ses som en symbolisk upprättelse snarare än en ersättning för en specifik skada.

– Det är den summa vi har att förhålla oss till och som beslutats av regeringen, säger Göran Ewerlöf.

Förutom ekonomisk ersättning har regeringen också lovat att stärka skyddet för barn och unga som i dag riskerar att fara illa inom samhällsvården. Bland annat har man från och med första januari i år skärpt socialtjänstlagen och lovar tydligare regler för anmälningar och utredningar och ytterligare fokus på förebyggande arbete.

För Lars Waerner fortsätter arbetet för upprättelse och att han själv nu får rätt att ansöka om ekonomisk ersättning ser han som en viktig men klen tröst.

– Jag tror att de här är statens sätt att bli av med problemet, men för oss som drabbas finns såklart alltid ärren kvar, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu