Fria Tidningen

Oviss framtid för försökshundar

Läkemedelsjätten AstraZenecas kennel för beagel-hundar är fortfarande i drift. Trots företagets beslut om att avveckla anläggningen lever ännu ett antal hundar bakom galler. Nu vill Djurrättsalliansen att hundarna omplaceras.

– Det är märkligt att det fortfarande finns så många hundar kvar på kenneln trots att man har beslutat om avveckling, säger en representant för Djurrättsalliansen.

I mars 2010 förkunnande läkemedelsjätten AstraZeneca att de skulle avveckla stora delar av sin svenska verksamhet, däribland försöksdjursanläggningarna i Lund. De hundar som användes i försöken placerades tillfälligt på företagets egen kennel i skånska Örkelljunga, som även den skulle läggas ned. Men drygt två år senare är kenneln fortfarande i drift.

– Det finns en långsiktig avvecklingsplan, men när exakt det blir kan jag inte svara på, säger Yvonne Näsström, kommunikationsdirektör för svenska AstraZeneca.

På kenneln finns både avelshundar och hundar som används vid AstraZenecas andra forskningsanläggningar. Men vad som kommer att hända med hundarna när anläggningen lägger ner, är fortsatt oklart. Djurrättsalliansen tror att de går en mörk framtid till mötes.

– När kenneln läggs ner kommer hundarna antingen att säljas utomlands för att användas vid nya djurförsök eller så kommer de att avlivas, säger representanten.

Nu driver Djurättsalliansen kampanjen ”Låt Astra-hundarna leva”. Genom informationsarbete och aktiviteter vill de uppmärksamma frågan och hoppas att AstraZeneca ska låta omplacera hundarna istället. Men responsen från företaget har varit sval och motiveringen är att det är svårt att omplacera hundar som inte tidigare levt i familjer.

– Om hundarna som vi har ägt hamnar hos privatpersoner har vi som företag ett ansvar för att det går bra och det kan vi inte garantera. Det är inte lätt att som privatperson ta hand om de här hundarna, säger Yvonne Näsström.

Hon säger att de hundar som används i avel i viss mån kommer att omplaceras till anställda inom företaget. Men de som används för försök ska inte omplaceras, utan kommer troligen att skickas till England där de ska användas i ytterligare försöksverksamhet.

– Vi har inga planer på att avliva några hundar utan försöker ta hand om dem på ett ansvarsfullt sätt.

Men Djurrättsalliansen kommer fortsätta kämpa för en annan lösning.

– Förhoppningarna med kampanjen är att de ändrar sin attityd och låter oss hjälpa till att omplacera hundarna. Det finns goda exempel på hundar från liknande omständigheter som har anpassat sig bra, med rätt kunskap och tålamod så har de all chans i världen att få ett gott liv, säger representanten.

Fakta: 

Fria Tidningen har tagit bort namnet på Djurrättsalliansens representant på dennes begäran.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu