Fria Tidningen

Kvinnliga politiker granskas hårdare

Kvinnor granskas hårdare än män vid politiska skandaler. Det visar en ny avhandling från Linnéuniversitetet som undersökt mediernas rapportering av politiska skandalaffärer.

Avhandlingen bygger på artiklar från Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen och rör 92 politiska skandaler som det rapporterades om under åren 1997–2010. I många fall var trenden tydlig, män kom lindrigare undan än kvinnor i tidningarnas rapportering.

– När man räknar antalet artiklar är nyheter om kvinnliga skandaler längre och fler. Det är intressant eftersom män får större utrymme i den politiska bevakningen generellt, men när det gäller skandaler är det tvärtom, säger Tobias Bromander, statsvetare som gjort studien.

Avhandlingen visar bland annat att medier skriver mer om kvinnor än om män vid politiska skandaler och att kvinnor har hårdare krav på sig att avgå. Kvinnliga skandaler handlar dessutom oftare om något som skett i privatlivet, som till exempel att de inte har betalat tv-licensen, deklarerat på fel sätt eller anlitat svart arbetskraft. Manliga skandaler handlar däremot mer om yrkesskandaler, som att slösa med skattepengar.

– Jag tror att stereotypa föreställningar om kön ligger bakom resultaten. Kvinnor tillskrivs ofta en högre moral än män och i en skandal testas just moralen, därför döms kvinnor hårdare, säger Tobias Bromander.

Exempel på två typiska kvinnliga skandaler skedde direkt efter riksdagsvalet 2006, när både handelsminister Maria Borelius som anlitat svart barnhjälp och kulturminister Cecilia Stegö-Chilò, som inte betalt tv-licensen, fick avgå.

Robin Govik, som är editionschef på Aftonbladet, förvånas inte över resultaten.

– Vi lever i ett ojämlikt samhälle och det här är omedvetna strukturer som gör sig synliga i den politiska bevakningen.

Han säger att genusdiskussionerna på redaktionen vid en politisk skandal kommer i andra hand, eftersom det framför allt handlar om att hinna med att bevaka händelseförloppet.

– Det är lätt att man inte hinner med i ett aktuellt nyhetsläge om fokus blir för mycket på genusfrågan. Men vi strävar alltid efter att behandla alla politiker på samma sätt.

Men Tobias Bromander menar att medierna har ett viktigt ansvar när det gäller rapporteringen av just politiska skandaler.

– Medierna kan antingen bekräfta den här föreställningen som finns om män och kvinnor eller bryta mot den. Jag hoppas att min studie kan skapa en debatt på redaktionerna och att kön erkänns som en viktig faktor vid politiska skandaler.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu